Vystrčil udělil medaili podnikateli Dědkovi i knězi a filozofovi Halíkovi. Celkem ocenil sedmnáct lidí

Slavnostní předávání Stříbrných medailí předsedy Senátu (zdroj: ČT24)

Mecenáš, podnikatel a organizátor pomoci pro Ukrajinu Dalibor Dědek, kněz Tomáš Halík, fotograf Jindřich Štreit nebo moderátor a popularizátor vědy Daniel Stach patří mezi osobnosti, které letos obdržely Stříbrnou medaili předsedy Senátu z rukou šéfa horní komory Miloše Vystrčila (ODS).

Mezi oceněnými je podnikatel a filantrop Dalibor Dědek, který je zakladatelem nadace Neuron a v roce 2022 stál u vzniku iniciativy Dárek pro Putina. Ocenění obdržel i spisovatel, básník a dokumentarista Miloš Doležal, jehož básnická sbírka Jana bude brzy sbírat lipový květ se stala knihou roku 2022 a hlavním vítězem cen Magnesia Litera.

Dalším držitelem stříbrné pamětní medaile je novinář ČT a popularizátor vědy Daniel Stach, mezinárodně oceněný katolický kněz i filozof Tomáš Halík nebo klavírista a skladatel Tomáš Kačo, který ve svém díle propojuje klasickou, jazzovou a tradiční romskou hudbu.

Ocenění obdržela také herečka a influencerka Nikol Leitgeb, známější pod rodným příjmením Štíbrová, která na sociální síti Instagram podporuje sbírky pro humanitární projekty, naposledy pro zahraniční léčbu chlapce s vzácným onemocněním AADC syndrom.

Dagmar Kocmánková dostala stříbrnou pamětní medaili za založení organizace Nový prostor, která pomáhá sociálně znevýhodněným lidem přilepšit si prodejem stejnojmenného časopisu. Ocenění Josef Šachta, Michal Čeřovský, Vladimír Cibulka a Jakub Řezníček zase založili start-up Sharry, který pronikl i do USA se svou aplikací pro správu budov.

Dalšími oceněnými podnikateli jsou Linda Šejdová a Tomáš Zahradník, kteří založili firmu Snuggs, výrobce menstruačních kalhotek. Stříbrnou medaili dostala i vozíčkářka Anna Stejskalová, která pomáhá jako dobrovolnice a aktivistka, nebo Dina Štěrbová, která vylezla na šestou nejvyšší horu světa Čo Oju a následně založila v Pákistánu nemocnici. 

Stříbrnou pamětní medaili na čtvrtečním předávání obdržel rovněž dokumentární fotograf a vysokoškolský pedagog Jindřich Štreit i astronomka a objevitelka řady planetek Jana Tichá, která působí jako ředitelka Hvězdárny a planetária České Budějovice.

Události: Klavírista Kačo vystupuje v USA (zdroj: ČT24)

Vystrčil připomněl význam svátého Václava

„Když potřebuje náš národ posílit sebevědomí, dodat si energii nebo odvahu, připomínáme si svatého Václava,“ řekl Vystrčil na úvod ceremoniálu. „Svatý Václav je historicky symbolem naší síly a sebedůvěry. Je symbolem naší suverenity a státnosti,“ připomněl patrona české země. 

Senátní ceremoniál nemá ambici konkurovat předávání státních vyznamenání, které 28. října uděluje nebo propůjčuje prezident republiky. Řada oceněných ale v minulosti patřila mezi senátní adepty na nejvyšší státní ocenění, jejichž nominaci hlava státu nevyhověla.

Ocenění se při příležitosti svatováclavského svátku předávalo poprvé v roce 2012. Tehdy mezi laureáty patřili například zakladatel Nadace Charty 77 František Janouch, filozof Erazim Kohák, vědci Blanka Říhová a Pavel Hobza, herec Lubomír Lipský a atletka Jarmila Kratochvílová. Letošní ceremoniál byl dvanáctý v pořadí.

Loni medaile obdrželo devatenáct osobností, mimo jiné pěvkyně Dagmar Pecková, novinářka Lída Rakušanová, spisovatel Petr Hora-Hořejš, spoluzakladatel organizace Člověk v tísni Igor Blažević, tanečník Yemi Akinyemi Dele nebo zástupci reprezentačního týmu, který na mistrovství světa ve fotbale v roce 1962 vybojoval v Chile stříbro, což je dodnes jedním z největších úspěchů českého fotbalu. Medaile dostali také faráři Českobratrské církve evangelické Jakub Helebrant a Karel Müller, kteří na sociálních sítích vystupují pod názvem Pastoral Brothers.