Vysokoškolské koleje i přes zdražení hlásí plno. Studenti tak hledají i pronájmy

Události: Vysokoškolské koleje hlásí plno (zdroj: ČT24)

Kapacity vysokoškolských kolejí jsou zcela naplněné. Většina z nich přitom od loňska kvůli vyšším nákladům zdražila, a to i o desítky procent. V univerzitních městech zároveň roste poptávka po nájmech. Sehnat volné místo je však i v tomto případě obtížné.

Na jedné z budov kolejí Univerzity Karlovy v Praze v tuto chvíli všechny pokoje obsazené nejsou, začátkem semestru ale nezůstane ani jedno lůžko volné. Zájem studentů je vyšší i přesto, že kolejné zdražilo zhruba o osm procent.

„Je to hlavně výší nájmů. A myslím, že studenti na kolejích pociťují větší jistotu,“ myslí si ředitelka Kolejí a menzy Univerzity Karlovy v Praze Miroslava Hurdová. Největší česká univerzita má celkem sedmnáct kolejí ve třech městech, ubytovává asi jedenáct tisíc studentů.

Plno budou mít i na kolejích České zemědělské univerzity v Praze. „My tady na Suchdole hospodaříme řádově asi s dvěma tisíci lůžek, žádostí je zase řádově každý rok asi čtyři tisíce,“ popsal ředitel Kolejí a menz univerzity Jiří Macoun. Kolejné letos zvýšili hlavně kvůli energiím o čtyřicet procent. Nyní ale chce univerzita zlevňovat.

Místo na kolejích není ani v jiných městech. „Momentálně máme převis asi sta přihlášek na koleje. Rozhodujícím kritériem pro získání místa na kolejích je čas dojezdové vzdálenosti,“ ujasnila mluvčí Univerzity Pardubice Martina Macková.

Průměrná cena za ubytování na VŠ kolejích
Zdroj: Průzkum ČT / ČT24

Zdražení kolejí některé přivádí do nájmů

Většina kolejí zdražila kvůli růstu nákladů. Jak zjistila Česká televize, studenti měsíčně zaplatí nejčastěji mezi třemi až pěti tisíci. Zdražení tak některé přivádí do nájmů. Například v Brně mají podle makléřů zájem o pronájmy právě studenti.

„Jsou tři zásadní měsíce — červen, červenec, srpen. Tady je enormní zájem o byty a těch tím pádem ubývá. Mohou za to hlavně studenti,“ okomentoval realitní makléř Unicareal Brno Zdeněk Mikulášek.

Pronájmy podle něj zdražily zhruba o tisíc korun na měsíc, podobné to je i jinde. „Kdybych vzal takový typický byt 3+1, tak se můžeme bavit o dvaceti pětadvaceti tisících asi i s poplatky. Samozřejmě to je něco, co asi jednotlivec nezaplatí,“ uvedl mluvčí Bezrealitky František Brož.

„Když se podíváme na Prahu, tak tam je zdražení zhruba o nějakých jedenáct procent, ta další univerzitní města jsou pod deseti procenty,“ dodal. Od září nájmy ještě pravděpodobně zdraží. I proto se podle společnosti více studentů stěhuje do okolí Prahy.