Výpověď pro historika Petráčka má dohru. Rektorka Univerzity Karlovy pošle na teologickou fakultu audit

Situací na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy se budou zabývat auditoři, které pošle rektorka vysoké školy Milena Králíčková. Vedení fakulty v srpnu vyhodilo historika Tomáše Petráčka. Došlo k tomu poté, co kritizoval konzervativní spolek Aliance pro rodinu, děkan Vojtěch Novotný ale výpověď zdůvodnil úsporami. Králíčková ale nyní uvedla, že interní audit nařídila i kvůli dalším podnětům a stížnostem, které na vedení Katolické teologické fakulty dostala.

Nové stížnosti podle rektorky Králíčkové naznačují závažná porušení vnitřních předpisů v oblasti pracovněprávních vztahů, studia nebo habilitačních řízení. „V rámci auditu bude provedena i kontrola hospodaření fakulty, neboť jedním z opakovaných argumentů vedení KTF UK k vzniklé situaci je vyšší efektivita vynaložených finančních prostředků fakulty,“ uvedl mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek. Podle vedení univerzity nehodlá vedení teologické fakulty svůj postoj k výpovědi Petráčka změnit.

Vedení vysoké školy považuje Katolickou teologickou fakultu za nedílnou součást nejstarší a největší univerzity v zemi. „Nadále věří, že tuto situaci lze vyřešit způsobem adekvátním akademickému prostředí, tedy korektně a kultivovaně tak, aby již nadále nedocházelo k poškozování dobrého jména KTF UK i celé Univerzity Karlovy,“ dodal Hájek.

Vedení fakulty v reakci na to na webu uvedlo, že respektuje stanovisko vedení UK, není si ale vědomo porušování vnitřních předpisů. Současně tvrdí, že žádné podněty a stížnosti, které by ho naznačovaly v pracovněprávních vztazích, studiu či habilitačních řízeních, nebyly podány a čeká, že mu je vedení univerzity poskytne, aby se mohlo podílet na jejich případné nápravě.

Milena Králíčková jednala s děkanem Katolické teologické fakulty Vojtěchem Novotným již v srpnu, krátce poté, co dostal Tomáš Petráček výpověď. Tehdy řekla, že je situací na fakultě znepokojena. Postup vedení fakulty při řešení pracovněprávních vztahů označila za nesprávný, pozastavila se také nad způsobem, jakým fakulta o konci školitele informovala doktorandy, které vedl.

Petráčkovi doktorandi podle něj dostali zprávu o tom, že jako jejich školitel končí a oni s ním nemohou pokračovat, jen pár hodin poté, co sám obdržel zprávu o konci svého angažmá. Děkana Novotného vyzvala Králíčková na srpnovém jednání k uklidnění situace a ke smírnému řešení. 

Vedení fakulty podle svého čtvrtečního vyjádření zaslalo rektorce návrh kompromisního řešení, podle kterého zůstává Petráček školitelem doktorandů. Pracovní poměr historikovi skončí 31. října. Vzhledem k tomu, že fakulta nemůže sjednat pracovní poměr jen na vedení doktorandů, navrhuje uzavřít s Petráčkem příkazní smlouvu a přiznat mu za každého doktoranda, který dokončí studium, odměnu ve výši padesát tisíc korun.

Děkan Petráčkovu výpověď vysvětluje úsporami. „Je to standardní pracovněprávní záležitost, kterou běžně nekomentuji, protože se jedná o zaměstnance fakulty. Cílem je efektivizace hospodaření fakulty,“ uvedl v srpnu. Podporu děkanovi vyjádřil pražský arcibiskup Jan Graubner.

Sám vyhozený historik však tvrdí, že je za výpovědí tlak některých biskupů, kterým se nelíbí jeho veřejné vystupování. Petráček je například kritický ke konzervativní Alianci pro rodinu a vystupuje smířlivě k manželství pro všechny.