Vrchní soud zmírnil tresty exmanželům Janákovým. Původně si měli odpykat doživotí

Vrchní soud zrušil doživotní tresty nad bývalými manžely Jaroslavem a Petrou Janákovými. Za loupežnou vraždu sběratele, za dva pokusy o vraždu zaměstnance Janákových a za přípravu dalších dvou vražd si tak osmadvacetiletá žena odpyká 30 let vězení, třicetiletý muž o dva roky méně. Podle pravomocného verdiktu nebyly pro uložení doživotí splněny zákonné podmínky.

„Vrchní soud v žádném případě nesnižuje závažnost spáchaných trestných činů, nicméně k uložení doživotního trestu vyžaduje zákon mimořádnou závažnost trestných činů,“ uvedl předseda odvolacího senátu Martin Zelenka. Mimo jiné upozornil na to, že fatální následek nastal jen u jednoho z pěti spáchaných skutků. Přihlédnout bylo podle něj nutné i k tomu, že Janák se k trestné činnosti přiznal a že Janáková doposud nebyla trestaná.

Nejzávažnější zločin spáchali Janákovi 31. července 2017, kdy zavraždili padesátiletého sběratele mincí a známek z Prahy. Pod záminkou, že mají na prodej předměty k rozšíření jeho sbírky, jej vylákali na schůzku a Janáková ho při společné jízdě autem střelila poblíž Lázní Bělohrad zezadu do hlavy. Janák pak tělo odtáhl do pole a muži sebral hotovost ve výši 34 tisíc korun.

Vraždě předcházely čtyři další skutky, u nichž byl motivem rovněž finanční zisk. Dvakrát se manželé neúspěšně pokusili zavraždit svého zaměstnance z herny v Nové Pace. Navedl je k tomu spoluobžalovaný Martin Herzán, který uzavřel se zamýšlenou obětí životní pojistku a s Janákem se domluvil, že se o peníze vyplacené pojišťovnou rozdělí. 

Janák zaměstnance nejprve v noci vylákal na opuštěnou silnici pod záminkou, že půjdou společně vykrást kostel. Muže se na místě snažil přejet autem, způsobil mu však jen pohmožděniny a oděrky. Ani napodruhé, kdy manželé podali zaměstnanci kávu s rohypnolem a poté jej nechali havarovat s vozem, plán nevyšel – zamýšlená oběť opět vyvázla s povrchovými zraněními.

Janákovi podle verdiktu připravovali ještě další dvě loupežné vraždy, a to sběratelů, které si vyhlédli prostřednictvím internetových inzerátů. Chtěli je vylákat na opuštěná místa, kde je Janáková měla střelit zezadu do hlavy v okamžiku, kdy si muži budou prohlížet domnělou sbírku v kufru auta. Jeden muž schůzku na poslední chvíli zrušil. Druhému zachránilo život to, že Janákovi napsal, že přijede bez peněz a nabízené předměty chce nejprve vidět.

Doživotní rozsudky padly loni v říjnu

Doživotní trest uložil exmanželům soud v Hradci Králové loni na podzim. Jaroslavu a Petře Janákovým, kteří se rozvedli až po zadržení policií, hrozilo 15 až 20 let vězení, případně trest výjimečný, pro který se krajský soud nakonec rozhodl. Říjnový rozsudek krajského soudu nebyl pravomocný a manželé se odvolali.

Jejich komplici, třiačtyřicetiletému Martinu Herzánovi – který po dohodě s Janákovými  pojistil pro případ úrazu či úmrtí třicetiletého muže, aby z jeho smrti měli peníze – hrozilo do dvaceti let vězení. Krajský soud mu nakonec uložil osm let za to, že manžele k likvidaci pojištěného naváděl. Své činy chtěli maskovat jako dopravní nehody. Herzánovi soud osmiletý trest nyní potvrdil. Skutek byl podle senátu „sofistikovaně naplánovaný, avšak břídilsky provedený“.

Janák se při policejních výsleších přiznal a usvědčil i svou ženu a Herzána. V hlavním líčení pak změnil výpověď v tom smyslu, že zamýšlel loupit, ne vraždit. Jeho advokátka poukazovala mimo jiné na to, že klient byl ve vleku manželky a že by při své naivitě a jednoduchosti nedokázal podobné činy zinscenovat. 

Právnička Janákové naopak uváděla, že klientku dostalo do těžké životní situace její manželství a k použití zbraně ve zkratu ji dohnala agresivita manžela. Janáková se k vraždě doznala, vinu u zbylých čtyř skutků popřela. 

Soudce podotkl, že bez mužova doznání by se čtyři nedokonané vraždy zřejmě nepodařilo objasnit. Právě z toho důvodu mu odvolací senát uložil mírnější trest než Janákové.

Doživotí lze podle trestního zákoníku uložit tehdy, pokud to vyžaduje účinná ochrana společnosti a zároveň pokud je spáchaný zločin mimořádně závažný kvůli zvlášť zavrženíhodné pohnutce, způsobu provedení nebo zvlášť těžkému následku. V současné době si tento nejpřísnější možný trest odpykává 44 mužů a tři ženy.