Vojtěch se stal ministrem zdravotnictví. Jeho prioritami vedle pandemie jsou legislativa a financování

Prezident Miloš Zeman jmenoval ve středu před polednem ministrem zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO), který podle Seznam Zpráv zároveň rezignoval na post předsedy představenstva Krajské zdravotní. Vojtěch již zdravotnictví do loňského září vedl, nahrazuje Petra Arenbergera (za ANO), který z funkce odstoupil kvůli obvinění z majetkových nesrovnalostí.

Oproti zvyklosti jmenování nedoprovodila tradiční slavnostní ceremonie, ministr pouze od prezidenta převzal podepsaný jmenovací dekret a podepsal ministerský slib. Zeman zároveň přijal rezignaci dosavadního ministra zdravotnictví Arenbergera.

Arenberger ve funkci končí po necelých dvou měsících. V posledních dnech čelil kritice za to, jak informoval o svém majetku. Podle Babiše se rozhodl podat rezignaci kvůli tlaku na svou rodinu. Řekl, že končící ministr podcenil, že na úrovni ministra „musí být majetková přiznání a další věci daleko přísnější“. Arenberger za své jediné pochybení považuje nesprávně vyplněné majetkové přiznání.

Před úterní pátou hodinou pak uvedl do funkce staronového ministra Vojtěcha premiér Andrej Babiš (ANO) přímo na ministerstvu zdravotnictví. Jako jeho úkol vytýčil zavedení covid pasu. Návrh novely zákona o ochraně veřejného zdraví, která měla umožnit zavedení covid pasu, v úterý posalnci odmítli projednat ve stavu legislativní nouze. „Prvotní návrh se moc nepovedl,“ řekl Babiš. Vojtěch má podle něho přepracovaný návrh vládě předložit v pondělí.

V současné době se podle Babiše musí hlavně dokončit očkování a je třeba připravit dlouhodobou strategii. Je nutné promyslet, v jakých centrech se bude očkovat a v jakém intervalu.

Na dotaz, proč si znovu jako ministra zdravotnictví vybral Vojtěcha, odpověděl premiér s nadsázkou. „Možná proto, že nemá žádné nemovitosti a bydlí v nájmu v bytu a už je vylustrovaný médii,“ popsal Babiš.

„Jsem rád, že mohu být znovu na ministerstvu zdravotnictví, nečekal jsem to, když jsem v září odcházel, to už tak ale někdy v životě bývá. Ten mandát je jasně ohraničen sněmovními volbami,“ uvedl Vojtěch při nástupu do funkce. Jeho hlavní náplní bude dle vlastních slov udělat tečku za covidem.

Vojtěch počítá s povinným testováním žáků a studentů po návratu z letních prázdnin do škol. Vidí tam potenciální riziko šíření koronaviru.

Před rozhodnutím o setrvání Arenbergera v čele FN Královské Vinohrady chce Vojtěch vyčkat na výsledky kontrol z ministerstev financí a zdravotnictví v nemocnici. Nezbytné podle něj je, aby jako ředitel absolvoval bezpečnostní prověrku.

„Považuju ho za slušného člověka,“ řekl Vojtěch. Dodal, že k němu má respekt jako ke každému, kdo nastoupí do funkce ministra. Při středeční debatě mu Arenberger přislíbil, že brzy o prověrku požádá, uvedl.

Bezpečnostní prověrku po ředitelích fakultních nemocnic a svých náměstcích žádal Vojtěch už při svém předchozím působení v čele úřadu. Protože ji nezískal, muset odejít náměstek Roman Prymula, který poté Vojtěcha jako ministra nahradil. Média minulý týden uvedla, že přestože Arenberger do čela FN Královské Vinohrady nastoupil v roce 2019, o prověrku nepožádal.

Brífink k uvedení ministra zdravotnictví Vojtěcha podruhé do úřadu (zdroj: ČT24)

Prioritami je legislativa a financování zdravotnictví

Prioritou staronového ministra bude kromě řešení epidemie covidu-19 připravovaná legislativa a financování zdravotnictví. Řekl to po převzetí jmenovacího dekretu na Pražském hradě. Kvůli epidemii bude podle něj třeba se připravovat na podzimní období a návrat dětí do škol.

„Ve sněmovně je ještě celá řada zákonů, na kterých jsem pracoval jako ministr,“ uvedl. Poslanci projednávají například velkou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která mění například vstup nových léků do úhrady pojišťoven, zákon o návykových látkách, zavádějící nová pravidla pěstování léčebného konopí, či legislativu, která má nastavit jednotná pravidla pro elektronizaci zdravotnictví.

Zásadní bude podle něj také nastavení úhrad za zdravotní péči z veřejného zdravotního pojištění. „Musíme dokončit takzvanou kompenzační vyhlášku, kterou jsme vydali v loňském roce a teď ji budeme muset vydat znovu,“ řekl.

Vyhláškou ministerstvo pojišťovnám stanoví, jak mají nemocnicím a dalším poskytovatelům zdravotní péče platit za péči, které odvedli méně, než bylo plánováno, nebo s ní měli kvůli epidemii vyšší náklady. Vyhláška zohledňuje také odměny zdravotníkům, kvůli kterým byl ale Vojtěch loni odbory kritizován. Podle něj odměny neměly být plošné.

Priority staronového minsitra zdravotnictví Adama Vojtěcha (zdroj: ČT24)

„Patý“ ministr za jeden rok

Vojtěch se ministrem zdravotnictví stal v prosinci 2017, kdy byl jmenován v první Babišově vládě, stejnou funkci získal i ve druhém Babišově kabinetu. Na funkci rezignoval loni v září s vysvětlením, že ho řízení úřadu v době první vlny koronaviru neúměrně zatížilo. Spekulovalo se o jeho nástupu na post českého velvyslance ve Finsku.

Po odchodu z vlády nakonec zamířil Vojtěch do představenstva Krajské zdravotní, která spravuje pět nemocnic v Ústeckém kraji. Server Seznam Zprávy uvedl, že krátce před svým jmenováním Vojtěch na pozici předsedy představenstva Krajské zdravotní rezignoval.

Vojtěcha v září ve funkci nahradil epidemiolog Roman Prymula, kterého zhruba po měsíci vystřídal dětský hematolog Jan Blatný. Arenbergera Babiš uvedl do úřadu 7. dubna. Ve funkci tak strávil 49 dní, pouze o 11 více než Prymula.