Vicenová se hodlá zasadit o jednotný obraz Česka v EU

Praha - Praha dnes hostí mezinárodní konferenci "Jak připravit úspěšné předsednictví", na které vystoupí i nová velvyslankyně při EU Milena Vicenová. Teprve druhá žena mezi velvyslanci při EU nahradí stávajícího šéfa mise při EU Jana Kohouta až v lednu příštího roku. V současné době se ale snaží na svou novou funkci náležitě připravit. Sbírá zkušenosti zejména na Ministerstvu zahraničních věcí či mezi diplomaty v Česku.

České velvyslanectví při EU bude mít stěžejní roli zejména při tvorbě zázemí a přípravě maximálního množství informací pro českou vládní i odbornou reprezentaci. Hlavním úkolem bude především usnadnit české reprezentaci jejich práci. „Musí přesně vědět, co se děje v Evropské komisi, co se připravuje, musí mít dostatek informací ze zákulisí. Já musím být velmi silným spojovacím článkem a musím dobře koordinovat tým v Bruselu, který bude mít přibližně 200 lidí,“ charakterizovala svou budoucí roli Vicenová, která byla hostem v Dobrém ránu.

Vicenová se hodlá snažit o to, aby česká reprezentace vystupovala jednotně. Toho hodlá docílit maximální komunikací a diskusí mezi všemi aktéry české politické scény. Podobnou jednotu měl reprezentovat i nedávno otevřený Český dům, kde měla sídlit zastoupení všech českých krajů. V současné době v Českém domě sídlí osm zastoupení. Středočeský, Liberecký a Jihočeský kraj zůstávají v původním sídle Středočechů na Rue d'Auderghem, kde mají nižší nájem, než jaký jim nabízel Český dům. Vicenová k tomu dodala, že krajům již byly nabídnuty výhodnější podmínky pronájmu a ona osobně doufá, že se jí podaří hejtmany přesvědčit o výhodnosti stejné adresy všech českých zastoupení.

K nedávno schválené Smlouvě o Evropské unii, která by měla začít platit právě v době českého předsednictví EU v lednu 2009, podotkla, že očekává pomalejší ratifikace, a tudíž české předsednictví by mělo být plnohodnotné.