Více studentů, méně turistů. Řadě vysokoškolských kolejí způsobila krize milionové ztráty

Ztráty v řádech milionů způsobila vysokoškolským kolejím opatření proti šíření koronaviru. Omezený turismus a zrušené kulturní akce snížily zájem o krátkodobé ubytování přes léto. Kvůli prodlouženým semestrům nebo posunutým termínům zkoušek ale zůstává počet ubytovaných studentů přes léto zhruba stejný nebo i vyšší.

„Evidujeme výpadek tržeb za hotelové ubytování, kdy v obvyklém režimu v letních měsících využíváme volných kapacit k tomuto účelu. Jedná se o ztrátu na tržbách okolo 10–11 milionů korun bez DPH,“ řekla České televizi mluvčí Vysoké školy ekonomické Martina Mlynářová.

„Koronakrize masivně zasáhla naše komerční ubytování, které poskytujeme celoročně ve svých hotelech nebo o letních prázdninách na kolejích formou hostelů,“ potvrzuje mluvčí ČVUT Andrea Vondráková.

I Technická univerzita v Ostravě se potýká s podobným problémem. V letních měsících využívají koleje především návštěvníci festivalů. „Vzhledem ke zrušeným akcím v Ostravě nebyla vytíženost v krátkodobém ubytování. Poptávka je nižší hlavně o účastníky festivalů, ale i o další hosty,“ vysvětluje ředitel ubytovacích a stravovacích služeb Tomáš Otipka.

Univerzity se obávají podzimu

Opatření proti šíření nového koronaviru, omezení výuky i turismu se negativně projevují na rozpočtech kolejí i dalších univerzit. „Celkový propad v hospodaření kolejí za období od ledna do července je 1 318 148 korun,“ uvedla mluvčí Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Petra Svěráková. I Univerzita Pardubice zaznamenala několikamilionové ztráty. Správa ubytovacích zařízení se také obává podzimního režimu.

„Přistoupili jsme k poměrně drastickým úsporným opatřením, která nám částečně pomohla vzniklou ztrátu sanovat. Pokud by ale nebyly v září školy otevřené v plném rozsahu, tak nám opět klesnou tržby za ubytování a tím se dostaneme do ztráty,“ říká mluvčí univerzity Martina Macková.

Kvůli posunu semestru zůstává na kolejích více studentů i v létě

Studenti přitom na pardubických kolejích zůstávali déle, než je v létě obvyklé. „Univerzita Pardubice posunula termíny pro zkoušky i státnice, aby studenti mohli vše stihnout a dokončit po uvolnění opatření,“ vysvětluje Macková.

Větší počet studentů v letním období potvrzuje i Univerzita Karlova v Praze. „Ve vyšším počtu zůstávají na kolejích ubytování studenti, vzhledem k posunu školního roku. Naopak o koleje je nižší zájem v segmentu hotelových hostů, školní skupiny, letní školy,“ popisuje mluvčí Václav Hájek. Celkově je ale podle něj obsazenost kolejí oproti minulému roku vyšší ve stejném období, a to o 8 procent. „V důsledku koronakrize Koleje a menzy přijaly úsporná opatření, která v této chvíli vedou k vyrovnanému hospodaření,“ uzavírá Hájek.