Věřitelé zadlužené fotovoltaické firmy Malina povolili její reorganizaci

Události: Věřitelé povolili reorganizaci solární firmy Malina (zdroj: ČT24)

Insolvenční soud začal řešit krach jednoho z největších dodavatelů fotovoltaických zařízení v Česku, Energetického holdingu Malina. O peníze přišlo téměř tři tisíce lidí a firem. Věřitelé rozhodli, že dají podniku šanci a schválili možnost reorganizace. Její podrobný plán v příštích měsících zpracuje vedení podniku, následně ho budou znovu schvalovat věřitelé. Hlavním bodem reorganizace by podle dřívějších informací měl být nejspíše vstup nového investora z Číny.

Krach firmy na dodávky střešní fotovoltaiky připravil řadu lidí o celoživotní úspory. K úternímu soudu tak přišli s nadějí, že se jim něco vrátí.

„Jen naše kancelář zastupuje desítky klientů. Spoustu lidí to dostalo do velice obtížné situace. Jsou i rodiny, které v tom mají miliony na zálohách,“ uvedla advokátka poškozených Kateřina Gabrhelíková. Poškození jsou nejen jednotlivci, ale i firmy a dodavatelé.

Věřitelé přišli v úterý k soudu rozhodnout, zda společnost pošlou do konkurzu, nebo jí dají možnost postavit se na nohy. Podle soudce je suma, o kterou věřitelé přišli, na české poměry nezvykle vysoká. „Celková výše jimi přihlášených pohledávek činí astronomickou částku jedné miliardy 336 milionů,“ podotkl soudce Jiří Rada.

Plán reorganizace

Podle Lukáše Uhla, který podnik v současné době řídí, hlasovala pro reorganizaci většina věřitelů. Jejich rozhodnutí by měl nyní ještě schválit insolvenční soud, což by ovšem měl být spíše formální krok.

„Návrh na reorganizaci dlužníka podporuji. Pokud by byla úspěšně zvládnuta tak, jak byla dlužníkem navržena, tak by určitě pro drtivou většinu věřitelů byla výhodnější než řešení konkurzem,“ sdělil insolvenční správce Rudolf Vinš.

Vedení Maliny nyní bude zpracovávat podrobný plán reorganizace. Šéf podniku Uhl k němu řekl, že plán zatím hotový není a bude se o něm ještě jednat. Následně budou reorganizační plán opět schvalovat věřitelé. Schůze ke schválení plánu by se měla uskutečnit zřejmě až v příštím roce.

Server Seznam Zprávy v minulém týdnu uvedl, že většinový majitel Maliny Cyril Regner jedná o vstupu čínského investora do firmy. Tím by zřejmě měla být čínská společnost GoodHao, která v úterý oznámila zájem o vstup do insolvenčního řízení s Malinou, přičemž nabízí dodání materiálu a vyrovnání s věřiteli.

Večírky, nákupy značkového zboží či výjezdy do luxusních destinací

Ani reorganizace ale nezaručuje, že se lidem všechny peníze vrátí. Podle insolvenčního správce je třeba také dořešit, kam peníze odtekly. Reportéři ČT zjistili, že k pádu firmy mimo jiné přispěly výdaje na vysoké provize, večírky, nákupy značkového zboží, výjezdy do luxusních destinací nebo sponzoring fotbalu.

„Prostě úplně megalomansky rozhazování peněz. Nikdo nevěděl, jaké jsou mantinely. Nikdo nevěděl, co zvládneme a co už je přes čáru. To znamená, že dokud se prodávalo, dokud tekly prachy do firmy, tak se utrácelo,“ řekl bývalý obchodní manažer a ředitel holdingu Jan Mrázek.

Okolnostmi pádu společnosti Malina se zabývá také policie. Už na jaře zajistila na účtech asi půl milionu korun, dosud ale nikoho neobvinila.