Velitel vojenské policie Foltýn skončí na vlastní žádost ve funkci, uvedl Ekonomický deník

Velitel vojenské policie Otakar Foltýn požádal ke konci února o uvolnění z funkce, sdělila ministryně obrany Jana Černochová (ODS) Ekonomickému deníku. O Foltýnově žádosti informovala Černochová členy sněmovního výboru pro obranu a požádala o svolání výboru v co nejkratší době, aby bylo možné žádosti vyhovět.

Foltýnův odchod souvisí podle serveru s jeho postupem ve věci stíhání šéfa inspekce vojenské policie Tomáše Voráče kvůli podezřelému nákupu přístroje na ochranu proti odposlechu ze zvláštních finančních fondů vojenské policie. Foltýn Voráče nepostavil mimo službu, což podle předpisů měl udělat, napsal Ekonomický deník.

Černochová uvedla, že Foltýnovu žádost obdržela minulý čtvrtek. „Dnes odpoledne jsem požádala předsedu výboru pro obranu Lubomíra Metnara (ANO) o svolání výboru v co možná nejkratším termínu, abychom mohli žádosti pana Foltýna vyhovět,“ řekla serveru. Termín svolání výboru podle ní závisí na jeho členech.

Server spojuje rezignaci také s možným přechodem Foltýna na Hrad v souvislosti s chystaným nástupem týmu budoucího prezidenta Petra Pavla. Zvolený prezident má nyní některé příslušníky vojenské policie v ochrance, s policejním prezidentem se již domlouval o tom, za jakých podmínek by mohli vstoupit do Útvaru pro ochranu prezidenta. Novinářům v pondělí řekl, že rád bude pokračovat ve spolupráci s lidmi, které zná a má k nim plnou důvěru.

Foltýn je velitelem vojenské policie od loňského července, do té doby sloužil v analytickém oddělení velení armády. V minulosti pracoval třeba u speciálních sil v odboru koncepcí a řízení nebo jako právník na inspektorátu náčelníka generálního štábu. Černochová dříve Foltýna označila za vynikajícího vojenského právníka s téměř dvacetiletou praxí. Jako právník působil ve třech zahraničních operacích v bývalé Jugoslávii a Afghánistánu.

Vojenská policie byla zřízena v roce 1991 a plní úkoly policejní ochrany ozbrojených sil, vojenských objektů, vojenského materiálu a ostatního majetku státu, s nímž hospodaří ministerstvo obrany. Náčelník vojenské policie je přímo podřízený ministru obrany. Vojenských policistů je kolem 1200, Foltýnovým zástupcem je podle webu vojenské policie Jiří Roček.

  • Na postu náčelníka Vojenské policie vystřídal v červenci 2022 Miroslava Murčeka, který ji řídil od poloviny února 2019 poté, co z jejího čela tehdejší ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) odvolal Pavla Kříže. Zdůvodnil to dlouhodobou nespokojeností se situací uvnitř Vojenské policie a manažerským selháním Kříže. Murček nepožádal o prodloužení vojenského závazku.
  • Otakar Foltýn před nástupem do čela VP působil na generálním štábu, je expert na mezinárodněprávní aspekty vojenských operací. Postupně sloužil na různých pozicích v sekci rozvoje druhů sil, společném operačním centru, Vojenské akademii a inspektorátu generálního štábu.
  • V civilní kariéře externě vyučoval antropologii válečnictví a mezinárodní humanitární právo. Je expertem Českého červeného kříže pro mezinárodní právo a členem České společnosti pro mezinárodní právo. Sloužil v misích v Kosovu a v Afghánistánu.
  • Foltýn vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze (2002), poté nastoupil do armády, absolvoval důstojnický kurz na Vojenské akademii ve Vyškově (2003). Během služby prošel i dalšími kurzy zaměřenými především na protipovstalecký boj a na operační a humanitární právo.
  • Studoval také doktorský program oboru moderní dějiny na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Je také spoluautorem knih Povaha změny, Na rozhraní, Lidé a dějiny a Od bouře k bouři.