Věděli jsme, kdo vraždí. Ale chyběly nám důkazy, vzpomíná na kauzu orlických vrahů bývalý kriminalista

Události, komentáře: Bývalý kriminalista Štoček o orlických vraždách (zdroj: ČT24)

V pondělí uplynulo přesně 25 let od konce jednoho z nejzávažnějších případů tuzemské kriminalistiky –⁠ kauzy orlických vrahů. Pravomocný rozsudek padl 7. listopadu 1997. Z pěti obžalovaných odešel s doživotním trestem vykonavatel vražd Ludvík Černý. Zavražděno bylo celkem pět lidí, zejména podnikatelů, a to kvůli penězům. Bývalý kriminalista Jan Štoček v Událostech, komentářích řekl, že brutalitu tohoto případu dosud nic nepřebilo.

Jádro sériových vrahů tvořili Karel Kopáč, Ludvík Černý a Vladimír Kuna. Těla jejich obětí končila v sudech s louhem na dně Orlické přehrady. V době vyšetřování měli policisté jisté indicie z podsvětí, ale neměli důkazy. „Říkalo se, že nějaký Černý dělá vraždy na objednávku, ale dlouho jsme neměli důkazy. Vy můžete vědět, že Černý, Kopáč nebo Kuna vraždí, ale musíte to dokázat,“ uvedl bývalý kriminalista. 

Podle něj se všechno zlomilo ve chvíli, kdy začal být Černý dost známý, lidé se ho začali bát a poskytli vyšetřovatelům informace. „Neměli z něj dobrý pocit, protože věděli, že je schopný u té vraždy dělat ještě nějaké 'opičky', a že mu nedělá problém někoho zastřelit,“ řekl Štoček. 

Odsouzení v kauze Orlických vrahů
Zdroj: ČT24

Když případ uvázne v hlavě

Na kauze orlických vražd pracovali kriminalisté zhruba dva roky. Podle Štočka vyšetřovatelé s takovými případy doslova žijí léta. „Pamatuji si jména těch lidí, to vám v hlavě uvázne,“ popsal. 

Podle Štočka se také kriminalisté musejí vyrovnat s tím, že až se vrah dostane z vězení na svobodu, může se chtít pomstít. „Spoléháte na to, že za těch –⁠ u mě to bylo 42 let –⁠ mě ten instruktor na sebeobranu a střelbu něco naučil. Občas začne mít člověk takovou mánii a jde s pistolí,“ řekl. 

Bývalý kriminalista se vyjádřil také k velmi populárním krimi seriálům, které právě vraždy z devadesátých let popisují. Podle Štočka ale diváci musejí počítat s tím, že tyto případy jsou prezentovány umělecky, na druhou stranu jsou však velmi věrohodné. 

„Vrah je v každém z nás“

Janu Štočkovi nedávno vyšla také kniha s názvem Vrah je v každém z nás. Bývalý kriminalista v ní popisuje, že běs se může objevit u kohokoliv. „Skoro každý je v afektu schopný čehokoliv. Většinou ti pachatelé, kteří nikdy trestaní nebyli a žili normálním životem, tak když spáchají vraždu, je to třeba čtyřicet a více bodných ran. Afekt dokáže hrozně moc,“ upozorňuje. 

Bývalý kriminalista řekl, že by nebyl rád, kdyby jeho kniha vyzněla jako nějaká „kuchařka pro zločince“. „Snažil jsem se to psát takovým nějakým způsobem, aby tam nebyly detaily. Doufám, že to takto sloužit nebude,“ doplnil.