Ve Vejprtech začnou vyplácet pomoc lidem zasaženým požárem

K lidem, které zasáhl tragický požár v domově pro osoby s handicapem ve Vejprtech na Chomutovsku, už putuje první finanční pomoc. Částku ve výši až 50 tisíc korun na klienta budou od pondělního rána vyplácet zaměstnanci úřadu práce. Finančně se ale chystá pomoci i kraj, který vyzval vedení města, aby spočítalo, kolik potřebuje peněz, než událost vyřeší pojišťovna. Požár, který v domově začal v neděli nad ránem, má osm obětí na životě, v nemocnici dál zůstává pět zraněných.

„Použijeme prostředky z fondu pro mimořádné události,“ říká náměstek hejtmana Ústeckého kraje Martin Klika (ČSSD). Podle něj má hejtmanství na tomto účtu asi 30 milionů korun. „Požádáme zastupitelstvo Ústeckého kraje 27. ledna tak, abychom tyto prostředky pro obec uvolnili, aby mohli začít s určitou rekonstrukcí,“ dodal.

Kraj nabídl možnost přesunu klientů do jiných zařízení, to ale město podle starostky Jitky Gavdunové (ODS) odmítlo. „Ti klienti tady žijí, mají tu svůj domov, své přátele, a kdybychom je rozházeli, tak si myslím, že ti, co přežili, by to nesli ještě hůře než to, co zažili,“ vysvětluje.

Vejprty v několika následujících dnech posoudí, jestli budou schopné se o klienty postarat dlouhodobě. „Máme na to týden, abychom vyhodnotili, zda jim můžeme poskytnout adekvátní péči v náhradních prostorech. Pokud ne, požádáme kraj a provizorně klienty umístíme jinam,“ uvádí starostka.

Zasahujícího policistu ocení prezident

Požár v domově vypukl v neděli krátce před pátou hodinou ráno. „Dostali jsme oznámení ve 4:46, na místo jela hlídka obvodního oddělení, která se tam dostala do pěti minut,“ uvedl náměstek ředitele krajského ředitelství policie Petr Sytař. Jednoho ze zasahujících policistů, který vytáhl z ohně devět lidí, ocení prezident Miloš Zeman, jako termín zmínil v pořadu rádia Frekvence 1 28. říjen.

„V době příjezdu první jednotky už zasahovala hlídka policie. Celý objekt byl silně zakouřený a už během příjezdu první jednotky šlehaly z oken plameny,“ popsal velitel zásahu hasičů Josef Bauer.

V době vypuknutí požáru bylo v domově celkem 35 klientů, tragédii nepřežilo osm z nich. Dalších pět je zraněných, dva jsou ve vážném stavu a jeden v kómatu bojuje o život. Příčinu ohně zjišťují kriminalisté, požár vyšetřují jako obecné ohrožení z nedbalosti. Dosavadní zkoumání zjistilo, že ohnisko bylo ve společenské místnosti.