V kauze zakázky ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě navrhl žalobce vazbu pro jednoho z obviněných

V kauze zakázky ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě navrhl žalobce vazbu pro jednoho z obviněných. Obává se totiž, že by mohl pokračovat v trestné činnosti a také ovlivňovat svědky. Rozhodne Obvodní soud pro Prahu 9. Mezi obviněnými je šest lidí a tři firmy, přičemž nikdo není z armády ani z ministerstva obrany.

„V dané trestní věci jsem podal soudu návrh na vzetí do vazby jedné osoby, a to z důvodu koluzního a předstižného,“ napsal na webu bez dalších podrobností dozorující státní zástupce Adam Borgula.

Možné vazební důvody existují celkem tři. Prvním je důvodná obava z toho, že pachatel uprchne. Dalším obava z toho, že bude působit na dosud nevyslechnuté svědky či spoluobviněné, to je vazba koluzní. Důvodem předstižné vazby je pak obava, že pachatel bude opakovat trestnou činnost nebo dokoná trestný čin, o který se pokusil. U všech důvodů zároveň musí platit to, že dosud zjištěné skutečnosti nasvědčují tomu, že skutek byl spáchán, má všechny znaky trestného činu a jsou důvody k podezření, že jej spáchal právě obviněný.

Obviněn nebyl žádný zaměstnanec ministerstva obrany

Ve středu dopoledne řekl novinářům v Hrušovanech na Chomutovsku náměstek ministryně obrany František Šulc, že policie neobvinila žádného zaměstnance ministerstva obrany. „Úkony, které byly prováděny v resortu ministerstva obrany, byly ukončeny. Žádný zaměstnanec resortu nebyl obviněn,“ sdělil náměstek Šulc s tím, že veškeré podrobnosti k vyšetřování by měl poskytovat státní zástupce.

Národní centrála proti organizovanému zločinu kvůli případu v úterý zasahovala v několika armádních objektech. Policejní zásah podle armády nesouvisí s akvizičními projekty modernizace a přezbrojení a vyšetřované skutky se vztahují na období před nástupem současného vedení ministerstva obrany i armády.

Státní zástupce Adam Borgula v úterý dopoledne sdělil, že obvinění čelí devět osob. Před polednem pak dodal, že zadržených je deset. „Skutky, pro něž bylo zahájeno trestní stíhání proti devíti osobám, souvisí s veřejnými zakázkami ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě,“ napsal.

Podle Fialy jde o případ z minulosti

Zadržení deseti osob v kauze zakázek ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě je podle premiéra Petra Fialy (ODS) případ, který se týká spíše minulosti. V Lounech ve středu novinářům řekl, že nijak nezasahuje do politické sféry a netýká se aktuálního vedení ministerstva obrany. Podle něj je třeba nechat jednat orgány činné v trestním řízení.

Bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) napsal, že v době podpisu smlouvy byl ministrem pár týdnů. „Šlo o zakázku, která šla čistě po úřednické linii. Nepodléhala schválení ani podpisu ministra. Nikdo z úředníků ale nebyl mezi obviněnými a podle dostupných informací nebylo pochybení na straně ministerstva obrany,“ uvedl Metnar na sociální síti X. 

Pletichy při zadávání veřejné zakázky

Podle dostupných informací je mezi obviněnými šest lidí a tři firmy. Všichni aktuálně čelí stíhání kvůli jedinému trestnému činu – pletichám při zadání veřejné zakázky. Forma jeho spáchání je ale u jednotlivých obviněných různá. Z použité právní kvalifikace vyplývá, že podle vyšetřovatelů buď poskytli, nabídli či slíbili někomu prospěch za to, že se zdrží účasti v zadávacím řízení, nebo takový prospěch žádali či přijali. Z kvalifikace zároveň plyne také to, že žádný ze stíhaných není úřední osobou. U prospěchu velkého rozsahu hrozí pachatelům tři až deset let vězení. Aktuální znění trestního zákoníku definuje „velký rozsah“ jako nejméně desetimilionovou částku.

Podle Deníku N se zásah na generálním štábu týká zakázky, kterou získal v roce 2018 podnikatel Jindřich Špringl, kterého policie stíhá už v kauze Dozimetr. Z usnesení o zahájení trestního stíhání vyplývá, že je mezi šesti obviněnými lidmi i v aktuální kauze, uvedl web Seznam Zprávy. Stíhána je podle něj rovněž Špringlova firma Analogia a společnosti Tesla a TTC Telekomunikace. Z lidí má čelit obvinění kromě Špringla ještě výkonný ředitel Tesly Pavel Birner, člen představenstva této společnosti Michal Nováček a prezident společnosti František Hála. Dále je podle serveru obviněn ještě Josef Šelepa, šéf holdingu, do nějž spadá firma TTC Telekomunikace, a advokát Ján Pajer.