V Česku se letos nakazilo černým kašlem 9370 lidí. Za týden jich přibylo 1476

Události: Praktičtí lékaři i nemocnice evidují velký zájem o vakcíny proti černému kašli (zdroj: ČT24)

Případů černého kašle bylo podle údajů Státního zdravotního ústavu (SZÚ) od začátku roku 9370. Za uplynulý týden lékaři zaznamenali 1476 nakažených, což je o osmnáct méně než v týdnu předcházejícím. Dětí do jednoho roku, které nemoc nejvíce ohrožuje, se nakazilo 128, nejvyšší nemocnost je ve věkové skupině 15 až 19 let.

„Zdá se, že počty nových případů černého kašle začínají stagnovat, ale predikovat budoucí vývoj se zatím neodvažujeme. Stále se zvyšuje počet infikovaných ve skupině náctiletých, což si vysvětlujeme především vyvanutím imunity po očkování,“ uvedl k tomu SZÚ na sociální síti X.

„Hospitalizovanost u současných případů či i těch, které běží od ledna, je minimální. Pohybuje se kolem dvou procent. Onemocnění je nepříjemné svým klinickým průběhem, a pokud hojně koluje v populaci, je velké riziko zanesení do rodin, kde jsou malí, dosud neočkovaní kojenci, případně novorozenci,“ okomentovala epidemioložka SZÚ Kateřina Fabiánová.

Podle informací ze Zdravotnické ročenky ČR bylo na území Česka více nemocných s černým kašlem naposledy v roce 1959, tedy rok po zahájení očkování, kdy se nakazilo 18 978 lidí. Očkování je povinné pro malé děti, v dospělosti odborníci doporučují přeočkování.

Kvůli vysokém zájmu o očkování proti černému kašli je v Česku nedostatek vakcín. V minulém týdnu jich do Česka přišlo ze zahraničí skoro sto tisíc. Distributoři je v těchto dnech rozvážejí do ordinací praktických lékařů nebo do nemocnic. Například do motolské fakultní nemocnice si kromě dětí a těhotných žen mohou pro dávku dojít i další dospělí. Lékaři zaznamenávají zvýšený zájem o očkování zejména u lidí, kteří se pohybují v okolí malých dětí.

Od začátku roku očkování proti černému kašli podstoupilo už více než 45 tisíc lidí, doplňuje redaktorka ČT Veronika Tupá. „Pokud zájem bude trvat, tak jsme připraveni s distributorem a výrobcem pokračovat v diskusi o případných dalších mimořádných závozech,“ sdělil ředitel odboru ochrany veřejného zdraví z ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum.

Reportérka Veronika Tupá o očkování proti černému kašli (zdroj: ČT24)

Nárůst počtu případů i v cizině

Mezi téměř 9,4 tisíce nakaženými je podle SZÚ 24 osob, které si přivezly nákazu ze zahraničí, ať už z dovolené, nebo ze služební cesty. Lidí se statutem uprchlíka z Ukrajiny je mezi nakaženými sedmnáct. To v otevřeném dopise senátorce Janě Zwyrtek Hamplové (za Nezávislé) zdůraznilo i ministerstvo zdravotnictví, s vyšší nemocností se podle něj potýkají i země, kam uprchlíci v takovém množství nesměřovali, třeba Austrálie. „Zvýšený počet případů je hlášen i z celé řady dalších zemí, například z Chorvatska, Norska, Německa, Nizozemí nebo ze Španělska,“ uvedl resort.

V minulosti už uprchlickou vlnu senátorka spojila s nárůstem počtu případů tuberkulózy. Policie informaci prověřovala jako šíření poplašné zprávy, původního autora, který dezinformaci umístil na internet, se jí ale odhalit nepodařilo a případ odložila. Podle informací ČTK stopy vedly do zahraničí, autorovi by hrozilo až dvouleté vězení.

  • Inkubační doba černého kašle je sedm až 21 dní.
  • Zpočátku se projevuje jako běžné respirační onemocnění.
  • Při podezření lékaři doporučují zůstat několik dnů doma, stále je totiž zvýšený výskyt akutních virových onemocnění a ne každé projevy spojené s rýmou, kašlem a teplotou musí být tímto onemocněním.
  • Člověk by měl zbystřit, pokud příznaky trvají dlouho a na kašel nezabírají léky. Nejsilnější záchvaty jsou v noci.
  • Bez laboratorního vyšetření je téměř nemožné nemoc potvrdit. Právě proto lékaři provádějí PCR test.
  • Pokud se nákaza černým kašlem potvrdí, měl by podle lékařů pacient vyrazit z ordinace rovnou domů a zavřít se do karantény.
  • Při léčbě antibiotiky je infekční zhruba pět dnů, bez nich až čtyři týdny.

Z lidí, kteří se letos nakazili černým kašlem, je skoro třetina z Jihočeského a Středočeského kraje, kde lékaři zaznamenali shodně přes třináct set případů. K tisícovce nakažených se blíží také Praha nebo Vysočina. „Nárůst v jednotlivých krajích bude pravděpodobně pokračovat, o čemž svědčí růst například ve Středočeském kraji,“ doplnil SZÚ v tiskové zprávě.

V nemocnici skončilo kvůli komplikovanému průběhu nákazy 2,2 procenta nakažených, tedy asi dvě stovky pacientů. Počet úmrtí lidí, u kterých lékaři prokázali nákazu černým kašlem, se v předcházejících dvou týdnech nezvýšil, v letošním roce jsou tři.

Studio ČT24: Epidemioložka Kateřina Fabiánová k černému kašli (zdroj: ČT24)