V Česku končí vedra, ochladit se má až o patnáct stupňů

V Česku končí vedra, ochladit se má až o patnáct stupňů (zdroj: ČT24)

Rekordní teploty naměřili v neděli na většině tuzemských stanic měřících přes třicet let. Tu vůbec nejvyšší, 32,9 stupně, zaznamenali podle Českého hydrometeorologického ústavu v Tuhani na Mělnicku. Nadprůměrně horké období ale nedělí v Česku končí. Počasí se prudce změní a teploty spadnou o deset až patnáct stupňů. Na Sněžce může podle meteorologů i sněžit.

Kromě Mělnicka překonala teplota hranici 32 stupňů ještě v Doksanech na Litoměřicku a Ostravě-Porubě. Tropické třicítky byly také v Polabské nížině, na jihovýchodní a místy i střední Moravě a na Ostravsku.

„Maximální teploty se v neděli pohybovaly v nižších a středních polohách nejčastěji od 28 do 32 stupňů,“ uvedli meteorologové. Podle nich zaznamenalo nové teplotní rekordy 150 ze 170 stanic s aspoň třicetiletou historií. Mezi stoletými stanicemi dosáhl nového nejvyššího maxima Brandýs na Labem – Stará Boleslav. Teploměr tam ukázal 31,7 stupně, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Konec veder

V noci na pondělí se už ale ochladí. Po delší době by podle meteorologického ústavu mělo opět i pršet, a to i na větším území. Oproti nedělním maximům kolem tropické třicítky klesnou v pondělí v Čechách přibližně o deset stupňů a na Moravě a ve Slezsku o osm stupňů.

Spolu s očekávaným ochlazením a deštěm by s nocí na pondělí mělo klesnout i nebezpečí vzniku a šíření požárů, které předtím platilo do odvolání v celé republice, připomněl meteorologický ústav. „Stabilní a vysoce nadprůměrně teplé počasí vystřídá konečně ochlazení a v pondělí si patrně užijeme po dlouhé době i plošnější déšť,“ shrnul ČHMÚ na Facebooku.

Ještě více by se mělo ochladit ve středu a druhá polovina pracovního týdne bude s denními teplotami kolem patnácti stupňů, dodali meteorologové. Zároveň zdůraznili, že chladnější vzduch nepřejde zřejmě přes celé území Česka, ale vytvoří ostré rozhraní ve východní polovině země. Tam by mělo být tepleji, ale s trvalejšími a vydatnějšími srážkami. Předpověď je zatím předběžná, připomněl ČHMÚ.

Podle jeho dat také není vyloučené, že by na nejvyšší hoře Česka, Sněžce, mohlo sněžit. „O tom, zda bude možné na naší nejvyšší hoře postavit malého sněhuláka, budeme mít jasnější představu ale až v první polovině příštího týdne,“ dodali meteorologové.