V Česku bylo provedeno nejméně potratů za posledních 65 let. Lidé těhotenství víc plánují

Počet potratů v Česku klesl na rekordní minimum. V loňském roce jich bylo 27 a půl tisíce, vůbec nejméně od roku 1956. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle odborníků může být důvodem zodpovědnější chování lidí, kteří těhotenství více plánují.

Zatímco ještě na přelomu milénia navštívilo v Česku gynekology s žádostí o umělé přerušení těhotenství více než 47 tisíc žen ročně, vloni jich bylo o dvacet tisíc méně. Počet takových pacientek navíc podle dat ČSÚ trvale klesá, za loňský rok tak lékaři zaznamenali nejméně potratů za posledních 65 let.

Gynekologové si takový jev vysvětlují i tím, že je populace uvědomělejší a těhotenství lépe plánuje, důvody ale mohou být různé. „Může jít i o změnu sexuálního chování populace, vaginální sex není už tak častý, jak býval v devadesátých letech a dříve,“ vysvětluje klesající počet potratů předseda Sdružení soukromých gynekologů Vladimír Dvořák.

Podle dat ČSÚ dochází při každém jedenáctém těhotenství k přirozenému potratu. Takových případů bylo v roce 2022 skoro deset tisíc. Jde ale pouze o čísla, která zaznamenají a později také nahlásí lékařská zařízení. „Samovolné potraty všechny nezjistíme, některé proběhnou jako opožděná silná menstruace,“ tvrdí Dvořák.

Bezpečné přerušení těhotenství, ovšem i s riziky

Ženy mají ale v průběhu těhotenství možnost ukončení i vlastní volbou. V Česku lékaři nabízí dva způsoby přerušení těhotenství – užitím léku nebo chirurgickým zákrokem. „Obě možnosti jsou velice bezpečné, obě mají výhody a jistá rizika. Zatím převažuje chirurgické ukončení těhotenství, ale pozvolně narůstá farmakologická možnost,“ řekl Dvořák.

Cena umělého potratu se pohybuje mezi třemi a pěti tisíci. Rozdílná je pak ale doba, do které žena potrat může podstoupit. Zatímco chirurgický zákrok je podle české legislativy možný až do dvanáctého týdne těhotenství, ukončit život plodu podáním léku lze pouze do sedmého týdne.

Nižší množství potratů však nemá podle gynekologů spojitost se změnou přístupu společnosti k této problematice. „Česká společnost je velice liberální a chce i liberální potratový zákon,“ řekl Dvořák k postoji české společnosti k potratům.