V Brně zastaví noční provoz nejhlučnějších letadel

Brno - Na brněnském letišti v Tuřanech ukončí noční provoz nejhlučnějších typů letadel. Vyšli tak vstříc starostům z okolních obcí, jejichž obyvatelům vadí nadměrný hluk v nočních hodinách. Podle ředitele letiště v Brně-Tuřanech Tomáše Plačka se omezení týká doby mezi 22:00 a 6:00. Noční lety tvoří asi osm procent celkového provozu, nejhlučnější typy letadel pak tvoří necelé procento.

„Žádné lety rušit nechceme, hlučnější lety se pokusíme přesunout na denní dobu. Řešíme to tedy obchodní cestou s dopravními společnostmi. Pokud by na to nechtěly přistoupit, museli bychom je ale odmítnout,“ řekl Plaček.

Omezení se týká pouze letadel spadajících do nejhlučnější kategorie. „Jde o nejstarší typy letadel, které mají hlučné motory. Na hlučnosti letadla se ale podílí také jeho aerodynamika a tedy konstrukce,“ dodal Plaček.

Letiště v Tuřanech loni odbavilo kolem 500 000 cestujících. Letos podle Plačka i vlivem hospodářské recese očekává snížení na 430 000 až 440 000 cestujících. Jihomoravský kraj, který je majitelem letiště, ale plánuje v roce 2014 na letišti odbavit 800 000 lidí a podle dlouhodobé vize by branami letiště mohlo v roce 2030 projít 3,5 až pět milionů cestujících. Rapidně se má zvýšit také nákladní přeprava. Zvýšené frekvence spojů se podle Pláčka starostové obcí nemusejí bát. Moderní typy letadel jsou výrazně tišší a přes den v hluku ze silniční dopravy snadno zaniknou.