Ústavní soud se zastal ženy, která při dopravní nehodě přišla o vnoučata a snachu. Má nárok na odškodnění

Ústavní soud (ÚS) otevřel cestu k širšímu odškodňování takzvaných sekundárních obětí, například po dopravních nehodách. Zabýval se případem ženy, jejíž snacha a dvě vnoučata zemřely v roce 2016 při nehodě u Tvarožné na Brněnsku. Žena nebyla účastnicí nehody, událost však měla devastující dopady na její duševní zdraví, skončila v invalidním důchodu. Od pojišťovny vozidla, které nehodu způsobilo, žádala náhradu ztráty na výdělku a nákladů léčení, dosud bez úspěchu. Ústavní soudci její stížnosti vyhověli.

„V případě této dopravní nehody došlo ke zhroucení rodinného života stěžovatelky, ze dne na den, prakticky během jediného okamžiku. Příčinou byla právě dopravní nehoda, smrt jejích nejbližších,“ uvedl soudce zpravodaj Tomáš Lichovník.

Přístup k takzvaným sekundárním obětem by se nyní měl změnit, vždy ale záleží na konkrétních okolnostech. „ÚS si je vědom toho, že to je velmi tenký led, na který se pouštíme, a je úlohou obecných soudů velmi pečlivě posuzovat každý jednotlivý případ, zda je daná příčinná souvislost tou prvotní příčinou a duševním onemocněním,“ řekl Lichovník.

Advokát Pavel Daněk považuje středeční nález za klíčové rozhodnutí, které znamená překonání judikatury Nejvyššího soudu téměř po padesáti letech. „Obětem dopravních nehod se tímto otevírají možnosti i v rámci duševních útrap, pokud se projeví diagnostikovaným onemocněním, domáhat se náhrady škody i ve vztahu k bolestnému, snížení společenského uplatnění, náhrady ztráty na výdělku,“ řekl Daněk.