Úřady práce nestíhají vyplácet některé dávky, lidé nemají peníze a zadluží se

Události: Některé dávky vyplácejí úřady se zpožděním (zdroj: ČT24)

Úřady práce jsou zahlcené. Některé dávky vyplácejí i s tříměsíčním zpožděním. Část příjemců se tak dostává do finanční nouze, kterou řeší i zadlužováním. Ministerstvo práce problémy připouští a snaží se úřady posílit, když kvůli zdražování výrazně přibylo lidí závislých na státní pomoci.

V jednom případě bydlí žena v Praze se čtyřletým synem, oba mají zdravotní potíže a jsou závislí na dávkách. Přes dva a půl měsíce ale od úřadu práce nedostali nic. Žena tak kvůli tomu neměla peníze na nájem. 

Mluvčí úřadu Kateřina Beránková uvádí, že „pokud je člověk ve finančních problémech, může si požádat o jakoukoliv nepojistnou sociální dávku a úřad práce je povinen takovou žádost přijmout a vyhodnotí, jestli ten nárok vznikl nebo nevznikl“.

Podle ženy, která sociální dávky pobírá, je ale praxe úplně jiná. „Na okamžitou hmotnou dávku mi řekli, že na ni nemám nárok, protože mám o řádné dávky zažádáno. Doporučili mi, že si mám půjčit bezúročnou půjčku, ať si seženu někoho, kdo mi může půjčit,“ popsala zkušenost z úřadu.

Se zaplacením nájmu jí pomohli známí. Jídlo, oblečení a další věci získává od potravinových bank.

„Takových lidí je spousta. Měl jsem klientku, která mi ráno volala, že čtyři měsíce nedostala příspěvek na živobytí, na bydlení a že nemají prostě co jíst,“ dodal ředitel spolku Identity Prague Petr Ščuka.

Nárůst agendy a málo úředníků

Za vším je podle mluvčí úřadu práce nárůst agendy, kdy momentálně potřebuje pomoc víc lidí. A pak také ne plně funkční počítačový systém pro výplatu dávek. „Vypomáhají kolegové z jiných agend, vypomáhají kolegové z jiných kontaktních pracovišť, ale i jiných krajů,“ řekla Beránková.

I přesto řada potřebných na pomoc státu čeká. Když pak peníze dostanou naráz, mají zase kvůli velkému obnosu potíže při další žádosti. „Nedostanu hmotnou nouzi, protože mám vysoký příjem,“ podotkla žena pobírající dávky.

„Úřad práce je správní úřad a jako takový musí postupovat v souladu s platnou legislativou,“ dodala k tomu Beránková.

Zpožděné dávky řeší i ministr

Současné problémy úřadu práce se pravidelně řeší i na ministerstvu. Šéf resortu Marian Jurečka (KDU-ČSL) si proto zřídil tým odborníků. „To, co by z mého pohledu měl standardně zvládat generální ředitel této instituce, tak abychom s tím dokázali pomoci, aby to fungovalo. Snažím se to tady se svým týmem řekněme tzv. bajpasovat,“ ujistil Jurečka.

V září úřady práce vyplatily rekordních 188 tisíc příspěvků na bydlení. Zásadní obrat se ale zatím čekat nedá. „Už minulý týden jsem byla žádat znovu na další čtvrtletí a už mi hlásili, že mám počítat s tím, že znovu to bude opožděné,“ sdělila žena.

I proto se od pondělí upraví pracovní doba zaměstanců úřadu práce, aby měli víc času na vyřízení žádostí.