Umírajícím pacientům pomáhá Sanitka splněných přání

Události: Sanitka splněných přání (zdroj: ČT24)

Přibývá nevyléčitelně nemocných pacientů, kteří bývají převáženi do nemocnic, a to přesto, že vyměřený čas chtějí prožít s blízkými a lékaři už jim ani pomoct nedokážou. Změnit se to snaží některé záchranné služby, které své zaměstnance školí pro tyto komplikované situace. Nově vznikl i projekt Sanitka splněných přání.

Pan Miloslav Netušil si přál ještě jednou navštívit pivní lázně s manželkou a psem. Přání mu splní záchranáři. „Je to jistota, že tam dojedeme, chůze je problém,“ říká jeho manželka Veronika Karolína Netušilová. Bývalý gymnasta byl vždy aktivní – třikrát zemi úspěšně reprezentoval na olympiádě. Dva roky se ale potýká s Alzheimerovou chorobou a jeho stav se horší.

Podobné případy inspirovaly některé záchranáře, kteří kromě běžné péče provozují takzvanou sanitku přání. Ta se od běžných liší. „Máme tady speciální široké lůžko, které v normálních není. I povlečení jsme uzpůsobili, v normálních sanitkách také nenajdete kávovar. Tady vidí, kudy jedou, a cesta je příjemnější,“ říká mluvčí Záchranné služby Asociace samaritánů Petra Homolová.

Sanitku uzpůsobí také dětem. Na pacienta bude celou dobu dohlížet tým zdravotníků a dle potřeby i lékař. „Máme poptávku od pána z domova důchodců, který je imobilní, závislý na kyslíku a strašně rád by se podíval na svatbu dcery. Chceme přání plnit zdarma, ale jsme nezisková organizace a budeme závislí na externích zdrojích,“ dodává mluvčí.

Zlepšit péči se snaží i pražská záchranná služba

Zlepšit péči o nevyléčitelně nemocné se snaží i pražská záchranná služba. V konkrétní čas a podle potřeby jezdil s posádkou i paliativní lékař. Roční pilotní program skončil. Ukázal, že paliatrů je málo a služba jednou týdně není výhodná, ale je potřebná.

„Asi 2300 pacientů je jen tady v Praze ročně, kteří mají před sebou dny života a nikdo jim to neřekl, oni se obrací na záchrannou službu, protože došlo ke zhoršení a nemají na koho se obrátit – na praktiky ani onkologa,“ dodává operátor tísňové linky Marek Uhlíř.

Řešením jsou záchranáři proškolení v paliativní péči. O první kurzy byl prý velký zájem. Zároveň je klíčová spolupráce s nemocnicemi i hospici.