Kampaň upozorňuje na možnost umírat mezi blízkými, mobilních hospiců je stále nedostatek

Události ČT: DOMA, Týden mobilních hospiců (zdroj: ČT24)

Možnost strávit poslední dny života ve známém prostředí mezi blízkými připomíná kampaň DOMA, která je součástí týdne pro mobilní hospice. Ten se koná od osmého do čtrnáctého října. I když je péče o umírající v domácím prostředí v současnosti dostupnější, přesto v některých oblastech tato zařízení chybí. Zlepšit situaci by mohl například nový dotační program, který ministerstvo zdravotnictví plánuje vypsat do půlky listopadu.

Po druhé mrtvici už Vojtěchu Gavalcovi v nemocnici nedokázali pomoct. Díky službám mobilního hospice může být v současnosti doma v péči manželky. 

Mobilní hospic totiž nemocným poskytuje zdravotní péči, psychologa, sociálního pracovníka i duchovního. „Můžou se na nás obrátit 24 hodin denně – popřípadě zavolat, když nejsme v té rodině,“ uvedla zdravotní sestra z mobilního hospice Strom života Karolína Potěšilová s tím, že nemocným například dávkuje léky, aplikuje injekce proti bolesti nebo měří okysličení krve.  

Právě o možnosti strávit závěrečnou část života v domácím prostředí se svými blízkými informuje v těchto dnech kampaň DOMA. „Aby to období nebylo o tom, že se čeká na smrt, ale o tom, že je tu nějaký úsek života, který chceme naplnit – životem ještě. I kvůli tomu jsme spustili kampaň DOMA,“ vysvětlila ředitelka mobilního hospicu Ondrášek Bronislava Husovská.   

Péči mobilních hospiců hradí pojišťovny od ledna

Specializovanou péči mobilních hospiců platí pojišťovny od letošního ledna. I když to pomohlo k rozvoji této služby, přesto někde tento typ zařízení stále chybí. „Třeba oblast Rakovnicka není vůbec pokryta a Kladensko má jeden malý hospic,“ poukázala předsedkyně Fóra mobilních hospiců Monika Marková.

Fórum mobilních hospiců sdružuje celkem pětatřicet poskytovatelů. Ti menší a noví často ale nesplňují personální nároky úhradové vyhlášky. „Jsou v patové situaci, protože nemají úhrady ze zdravotního pojištění. Zároveň ale nemají na to, aby navýšili počet personálu, když nemají ty úhrady,“ vysvětlila Marková.

Pojišťovny navíc platí jen zdravotní péči, která představuje pouze polovinu nákladů. Zbytek financují hospice z dotací a darů. Ministerstvo zdravotnictví proto připravuje nový dotační program, který plánuje vypsat do poloviny listopadu. „Program je hrazen z evropských fondů a je určen na profesionalizaci mobilní hospicové specializované péče – ty peníze jsou určené nejen na školení zdravotníků, ale také na platy,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

  • Paliativní péče je aktivní komplexní služba o nemocné, jejichž nemoc nereaguje na známou léčbu. Nejdůležitější součástí je léčba bolesti a dalších symptomů, stejně jako řešení psychologických, sociálních a duchovních problémů nemocných.
  • Cílem paliativní péče je dosažení co nejlepší kvality života nemocných a jejich rodin, které čelí problémům spojeným s životem ohrožujícím onemocněním. 
  • Zdroj: Mobilní hospic Ondrášek