Tři lidé slibovali vysoké zhodnocení peněz na burzách, podle policie ale spáchali miliardový podvod

Podvod za více než miliardu korun spáchali podle policie tři lidé, kteří prostřednictvím společnosti J. O. Investment nabízeli investice na světových burzách. Kriminalisté tvrdí, že trojice obviněných vylákala od více než dvou tisíc lidí peníze, které však ve skutečnosti neinvestovala. Podezřelé policie zadržela a zajistila i množství majetku v hodnotě přesahující miliardu.

Zmínky o společnosti J. O. Investment lze nalézt na různých internetových fórech věnovaných financím, kde se někteří uživatelé podivovali nad proklamovanými výnosy investic a diskutovali o věrohodnosti firmy. Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej nyní konstatoval, že „prověřováním bylo zjištěno, že proklamované výnosy měly být zcela nereálné“ s tím, že společnost slibovala 30 až 100 procent navíc.

„V případě, že byly skutečně uhrazeny, tak jen za použití finančních prostředků dalších klientů,“ dodal Ibehej s tím, že činnost firmy nese „znaky takzvaného Ponziho schématu“.

Firma podle policie žádné investice neprováděla, přestože nabízela investice na světových burzách v USA, Evropě a Asii se zaměřením na akciové indexy, měnové páry – futures a komodity.

Tři lidi – organizátora domnělé trestné činnosti a dva jeho společníky – policisté zadrželi a obvinili z pokračujícího zvlášť závažného zločinu podvod provedeného ve spolupachatelství, za to jim hrozí až deset let vězení.

Škodu, kterou údajní pachatelé podle vyšetřovatelů způsobili, vyčíslila policie na více než miliardu, poškozených je 2060. „Ale kriminalisté už nyní předpokládají, že v průběhu trestního řízení budou zjištěni další poškození a způsobená škoda podstatně vzroste,“ podotkl mluvčí Ibehej.

Detektivové při domovních prohlídkách také zajistili majetek v hodnotě přesahující miliardu korun. Jde mimo jiné o automobily prémiových značek, cennosti, nemovitosti i hotovost.

Ponziho schéma, které bylo podle policie použito, je pojmenováno podle podvodníka Charlese Ponziho působícího na počátku 20. století ve Spojených státech. Bývá též nazýváno letadlem. Princip podvodu spočívá v tom, že pachatel vyláká peníze od většího množství lidí a slibuje jejich zhodnocení. Ve skutečnosti k žádnému zhodnocení peněz nedochází, podvodník  zprvu vyplácí klientům „výnosy“ z prostředků těch, kteří do systému vstoupili až později.

Pravděpodobně nejznámějším případem Ponziho schématu je činnost Bernarda Madoffa, který podle rozsudku zpronevěřil 65 miliard amerických dolarů.