Madoff dostal za podvod století 150 let vězení

New York - Americký finančník Bernard Madoff (71) byl dnes newyorským soudem odsouzen ke 150 letům vězení za mnohamiliardové podvody. Od investorů na Wall Street Madoff vylákal přes padesát miliard dolarů (více než 1 bilion korun). Za zázračnými zisky, které jeho fondy vyplácely, nestály promyšlené investice, ale princip pyramidové hry, někdy označované jako letadlo. Jelikož Madoff oklamal i mnoho renomovaných investorů a finančních domů s dobrou pověstí, o kauze se mluví jako o podvodu století.

Madoffova investiční společnost Bernard L. Madoff Investment Securities desítky let fungovala na základě takzvaného Ponziho schématu. Stejně fungují například pyramidové hry, lidově zvané letadlo, kdy první klienti dostávají výnosy z peněz klientů, kteří se zapojí později. Na ty poslední klienty už ale žádné peníze nezbývají.

Bernard Madoff, odsouzený finančník:

„Nemohu Vám nabídnout žádnou omluvu za své chování. Jak se dá omluvit zrada tisíců investorů, kteří mi svěřili své celoživotní úspory? Snažil jsem se své prohřešky odčinit, ale čím více jsem se snažil, tím hlubší jámu jsem si kopal.“


Madoffův obhájce Ira Sorkin se snažil soudce přesvědčit, aby finančníka poslal za mříže pouze na 12 let. Pokud se prý přihlédne k průměrné délce lidského života, mohl by se Madoff teoreticky dožít 83 let. Adekvátní trest, který by splnil společenskou úlohu, by podle Sorkina bylo právě 12 let. I tak by to prý mohl být pro Madoffa trest doživotní.

Alice Rivlinová, členka představenstva newyorské burzy:

„Bylo těžké ho odhalit, byl to velmi chytrý podvodník. Můžeme z toho všeho samozřejmě vinit nedostatečnou regulaci, Madoff je ale výjimka. Je však pravda, že podobný princip stojí v pozadí celé naší krize.“


Soudce Denny Chin však nakonec vyhověl požadavku prokuratury a vynesl nejvyšší možný rozsudek ve výši 150 let odnětí svobody. Po vyřčení této cifry propukla soudní síň v aplaus.