Tisíce lidí demonstrovaly proti Babišovi a Zemanovi. „Proč? Proto!“

Tisíce lidí na Václavském náměstí demonstrovaly proti ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) a prezidentovi Miloši Zemanovi. Podobné demonstrace byly na středu svolané i do Brna, Plzně, Olomouce či Liberce. Svolavatelé tak chtěli přimět hlavu státu, aby ukončila působení šéfa hnutí ANO ve funkci. Zároveň demonstranti žádali, aby prezident Zeman odstoupil.

Demonstrace měla název „Proč? Proto! Protest“ a reagovala na Babišův inzerát v celostátních denících z minulého týdne, v němž ministr tvrdil, že se ho chtějí vládní partneři zbavit. Inzerát byl uveden titulkem „Proč?“ a vicepremiér na něm byl vyobrazen s přelepenými ústy.

„Když jsem ten inzerát viděla, byl to vysloveně záchvat vzteku. To nemůže zůstat bez odezvy,“ vysvětlila svolavatelka pražské demonstrace Šárka Fialová hlavní důvody, proč se rozhodla protest uspořádat.

Několik tisíc lidí dorazilo na demonstraci v Praze (zdroj: ČT24)

Babišův inzerát byl reakcí na demisi vlády, kterou oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zejména kvůli nejasnostem kolem Babišova podnikání. Později politickou krizi poznamenaly také nahrávky, na kterých se Babiš baví s bývalým novinářem MfD Markem Přibilem mimo jiné o tématech článků proti politickým konkurentům.

Proti Zemanovi byla akce zaměřená kvůli jeho chování při jednání se Sobotkou, kde se oba politici střetli kvůli demisi vlády, kterou původně předseda vlády oznámil. K Zemanovi ale demisi nepřivezl a přišel s hlavou státu konzultovat politickou situaci. Nakonec Sobotka prezidentovi navrhl odvolání Babiše z funkce. Zeman zatím Babiše neodvolal.

V Praze i v Brně se sešly tisíce lidí

V Praze se zaplnilo Václavské náměstí, organizátoři hovořili o 20 tisícovkách demonstrantů. Policie nechtěla počet odhadovat, příchozí však zcela zaplnili horní část Václavského náměstí až k Opletalově ulici a bylo velmi těžké davem projít. Stovky lidí byly i ve spodní části náměstí směrem k Jindřišské a Vodičkově ulici, kudy projíždějí tramvaje.

Několik tisíc lidí přišlo také na brněnskou demonstraci, náměstí Svobody bylo ve středu večer z velké části zaplněno. Podle policie dorazily více než dva tisíce lidí, později policejní mluvčí Bohumil Malášek odhad ještě upřesnil na 4000 účastníků. 

Stovky lidí dorazily na obdobné demonstrace v Českých Budějovicích, Plzni, Olomouci, Zlíně a také v Liberci. Tam se část lidí vydala směrem k hotelu Imperial, kde v 19:30 začalo jednání zástupců vládní koalice s prezidentem Milošem Zemanem o současné politické krizi.

Kalousek je dojatý, Ovčáček skoupý

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ocenil, kolik lidí se po celé ČR dokázalo postavit za dodržování Ústavy a za politickou kulturu a demokracii. Podle něj tyto demonstrace jen potvrzují jeho názor, že Babišův odchod je nezbytný a že je nezbytné, aby prezident jeho návrhu vyhověl. „Chci všem občanům poděkovat, protože si myslím, že ukazují, že jim záleží na budoucnosti České republiky, na tom, abychom zůstali demokratickým právním státem,“ vzkázal Sobotka z Lucemburku.

„Je smutné, že osmadvacet let po listopadu 1989 se musí sejít tolik lidí, aby vyzvali prezidenta k respektování Ústavy,“ reagoval na pražskou demonstraci lidovecký ministr zemědělství Marian Jurečka.

Pražská demonstrace proti Andreji Babišovi a Miloši Zemanovi
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

„Tolik lidí, kterým to (prezidentovo váhaní nad odvoláním A. Babiše) není jedno a nelitují času. Už si ani nepamatuji, kdy jsem byl naposled dojatý,“ reagoval na hojnou účast na pražském Václavském náměstí jeden z nejhlasitějších kritiků Hradu i ministra financí, předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček pouze lakonicky konstatoval, že „pražská kavárna je pořád stejná“, a odkázal na akci „Děkujeme, odejděte,“ kterou se část občanské společnosti snažila v roce 1999 vzdorovat opoziční smlouvě uzavřené mezi vládní ČSSD Miloše Zemana a kvazi-opoziční občanskou demokracií Václava Klause.