„Teta Češka“ už rok pomáhá Polkám s potraty za hranicí. Je jich čím dál víc

Iniciativa Ciocia Czesia zpřístupňuje Polkám cestu k bezpečné interrupci na českých klinikách. Za rok existence se na ni obrátilo asi osm stovek žen. Žádostí o pomoc podle mluvčí iniciativy Katarzyny Byrtekové každý měsíc přibývá. Výrazný růst zájmu potvrzuje i Fakultní nemocnice Ostrava. Právě do Moravskoslezského kraje se kvůli dobré dopravní dostupnosti Polky pro umělé přerušení těhotenství vydávají nejčastěji.

„V posledních měsících se na nás prostřednictvím emailu obrací kolem sedmdesáti až osmdesáti žen měsíčně, například v září to ale bylo už přes sto,“ přibližuje Katarzyna Byrteková z iniciativy Ciocia Czesia. Žádostí o pomoc podle ní každým měsícem přibývá, za rok fungování už tato iniciativa Polek žijících v České republice řešila kolem osmi set případů.

Ne všechny ženy, které se na Ciocia Czesia obrací, ale nakonec interrupci v České republice podstoupí. „Často fungujeme jen jako takové informační středisko. Ženy nám píšou a ptají se, co je vůbec v Česku možné, legální, a také kde je to možné,“ vysvětluje Byrteková.

Aktivistky z Ciocia Czesia obvykle ženám pomůžou s výběrem vhodné kliniky nebo s tlumočením. Někdy přispějí i finančně z příspěvků, které iniciativa vybere na benefičních akcích a od dárců.

„Ta částka za interrupci je vysoká, bez českého zdravotního pojištění to je klidně dvanáct tisíc korun. Je tam samozřejmě časový tlak, takže si na to ty ženou nemohou půl roku šetřit,“ dodává Byrteková.

Rostoucí zájem o interrupci ze strany polských žen potvrzuje i Fakultní nemocnice v Ostravě. „Počet občanek polské národnosti, které u nás žádají o interrupci, po zpřísnění legislativy v Polsku významně stoupl,“ konstatuje mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

Protesty po smrti mladé ženy

Debata o polské potratové politice se v listopadu vyostřila poté, co tam podle médií kvůli odepření interrupce zemřela třicetiletá žena. Lékaři včas zjistili vážné poškození plodu, údajně ale v souladu se zákonem čekali, dokud mu nepřestane bít srdce. Žena mezitím podlehla septickému šoku.

Závažná vývojová vada plodu už od ledna 2021 podle polského Ústavního soudu není povoleným důvodem pro umělé přerušení těhotenství. I přes četné protesty země omezila přístup k interrupcím pouze na případy incestu, znásilnění a vážného ohrožení života matky.

Iniciativa Ciocia Czesia, což v polštině znamená Teta Češka, sdružuje přibližně patnáct aktivistek, většinou Polek, které kromě zprostředkování interrupce nabízejí polským ženám i psychologickou a právní pomoc. Aktivistky zůstávají kvůli vlastní bezpečnosti v anonymitě.

Problematika potratů v Polsku vzbuzuje vášně a podobné aktivity, které jsou ale na území Česka legální, bývají často provázeny výhrůžkami ze strany odpůrců potratů. Iniciativa vznikla loni 5. listopadu. Podobné organizace už několik let fungují i v Rakousku, Německu a dalších zemích.