Tanky a na dvě stovky účinkujících. Akce Cihelna ukázala bojové operace jara 1945

Záznam akce Cihelna 2020 (zdroj: ČT24)

Jedna z nejstarších přehlídek vojenské techniky se letos odehrála bez diváků na místě. Přenos ale nabídla ČT. V okolí vojenského muzea nedaleko města Králíky došlo na rekonstrukci bojové situace s tématem „Ostravská operace na jaře 1945“.

Kvůli opatřením proti koronaviru byla letošní Cihelna bez diváků. Okolí polygonu už od samého rána monitorovala policie tak, aby se lidé nemohli na bojiště dostat. Podle dostupných informací se o to nikdo nepokoušel. Samotné ukázky se věnovaly bojům na Ostravsku z března a dubna 1945.

Vycházely ze skutečných událostí – tehdy českoslovenští a sovětší vojáci svedli rozhodující bitvy o průmyslovou oblast a zatlačovali německá vojska dál na západ. Ztráty byly tehdy na obou stranách obrovské.

Při Cihelně se v Králíkách představilo 30 kusů techniky, například tanky T34 nebo německý Panther a více než dvě stě účinkujících.

O pevnosti na Kralicku je rekordní zájem

Samotné pevnosti na Kralicku každoročně navštíví přes sedmdesát tisíc lidí. Podle prvních odhadů bude letošní sezona úplně rekordní. Zájem je třeba o prohlídky na tvrzi Bouda, která letos slaví třicet let od otevření veřejnosti. 

Lidé také často navštěvují muzea. „Vojenské muzeum Králíky a tvrz Hůrka mají rekordní návštěvnost, co se týká měsíců července a srpna. Možná to bude rekord za dobu existence obou muzeí,“ podotkl ředitel Společnosti přátel československého opevnění Martin Ráboň.

Události: Cihelna 2020 (zdroj: ČT24)