Syn s matkou „prali“ použité známky a měnili je na dražší

Padělané známky (zdroj: ČT24)

Výjimečný případ padělání známek řeší policie v Hradci Králové. Syn spolu s matkou nevytvářeli napodobeniny unikátů, ale falšovali známky v běžné korespondenci. Podle policistů šlo o stovky zásilek po Česku i do ciziny. Znalce překvapil i způsob provedení falzifikátů, už použité a orazítkované známky měnili pachatelé na zdánlivě nové.

Padělatelé vytiskli kvalitní falza známek za dvacet šest korun. „Ten nový obraz známky vysoké nominální hodnoty byl proveden na papír, na kterém původně byla jiná známka, zřejmě v nízké nominální hodnotě, jako byste desetikorunu přeměnili na pětistovku,“ popsal soudní znalec František Beneš.

„Pod UV světlem je vidět, že falza známek jsou bílá nebo trošku zašedlá, originál je žlutší,“ ukázal policejní vyšetřovatel. Z jiných použitých známek zmizelo razítko a pachatelé je znovu dali do oběhu. Jako by je vyprali v pračce. „U těch známek byla odstraněna poštovní razítka pomocí chemikálie. Motivem obviněných bylo, aby ušetřili na poštovném a získali finanční profit,“ vysvětlil policejní vyšetřovatel.

Obviněný muž je filatelista a na internetu se známkami a dopisy obchoduje. Policisté spočítali, že on a jeho matka padělali nebo pozměnili víc než třináct set známek použitých za čtyři měsíce. Spáchaná škoda je dvacet tisíc korun. „Já jsem ty známky nepozměňoval ani nepadělal, koupil jsem je na internetu a v podstatě je použil. Nicméně mně je kladeno za vinu, že jsem to mohl poznat,“ řekl obviněný muž.

„Při přebírání poštovní zásilky si naše pošťačka všimla, že ta zásilka není úplně standardní, a dál jsme to řešili s Policií ČR,“ popsal mluvčí České pošty Matyáš Vitík. Případ z Třebechovic ale před soudem neskončí. „Obvinění poslali na konto obětí trestných činů několik desítek tisíc korun a zavázali se k uhrazení škody. Případ bude pravděpodobně podmíněně zastaven,“ řekla mluvčí Policie ČR Hradec Králové Iva Kormošová.

Padělky známek ve věznicích

Padělky známek se podle České pošty častěji objevují ve věznicích, kde je odsouzení používají jako platidlo. Jiné se do Evropy dostávají z tiskáren v Číně.

Jednu z posledních velkých vln šíření falzifikátů zachytila Česká pošta v roce 2019. Padělatelé tehdy zdařile napodobili devatenáctikorunovou známku s motivem české vlajky. Padělek byl podle filatelistů tak věrný, že by většina lidí rozdíly oproti originálu nepoznala. Experti ale odhalili, že známka je lehce průsvitnější a pod UV lampou svítí modře, originál přitom prosvítá žlutě.

Podobných podvodů podle filatelistů ubývá. Nejčastěji se známky falšovaly během první republiky v meziválečném období a pak v porevolučních devadesátých letech.

Většinou se padělatelé soustředí na starší už neplatné známky. Nechtějí tak okrást přímo poštu, ale sběratele. Vzácné známky, které mají velkou cenu, přitahují padělatele nejvíc. I proto mají ty nejcennější známky certifikáty pravosti. A také v uvozovkách rodokmen. V něm se dá dohledat, kdo známku vlastnil, a to až do 19. století.

Peníze, obrazy i očkovací certifikáty

Mezi nejčastější případy padělání patří v Česku falšování bankovek. Za loňský rok policisté řešili přes sedm set případů padělání nebo úpravy peněz. Zhruba polovinu zaznamenali v Praze. Nadprůměrně jich bylo ale také v Ústeckém a Středočeském kraji. V ostatních krajích se počty případů pohybují v nižších desítkách. České koruny tvořily zhruba polovinu zadržených peněz. Nejčastěji padělanou bankovkou je tisícovka, hned za ní dvoutisícovka.

Policisté řeší i případy padělků uměleckých děl, především obrazů. V posledních letech také třeba padělání očkovacích certifikátů nebo výsledků testů na covid.