Státní zástupce obžaloval hejtmana Půtu a dalších 12 lidí kvůli úplatkům

Liberecký státní zástupce Radim Kadlček podal obžalobu na 13 lidí a čtyři firmy v souvislosti s uplácením u dvou evropských projektů. Nejpřísnější trestní sazba je od pěti do 12 let, právní kvalifikace se u jednotlivých osob liší. Mezi obžalovanými je i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN). Ten vítá, že se konečně dočká soudu, kde se bude moct obhájit.

Státní zástupce s podáním obžaloby čekal na oficiální vyrozumění z Poslanecké sněmovny, že se Půta vzdal poslaneckého mandátu a nevztahuje se na něj imunita. „Byl to poslední dokument, který jsem vyžadoval,“ uvedl státní zástupce.

Půta byl už v listopadu 2014 obviněn z přijetí statisícového úplatku a ze zneužití pravomoci v souvislosti s rekonstrukcí kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Projekt za 65 milionů korun měl získat evropskou dotaci z ROP Severovýchod ve výši 55 milionů. To je však podle policie o dost víc, než by reálně rekonstrukce stála. Zbytek peněz si podle vyšetřovatelů plánovali obvinění rozdělit a část rozdat na úplatcích.

Půtu obvinili z přijetí úplatku. Jednak zachytili na odposleších, že s manažery stavební firmy Metrostav údajně ladil postup pro jednání o projektu rekonstrukce kostela. A navíc vyšetřovatelé tvrdí, že skupina kolem kostela plánovala Půtovi dát statisícový úplatek, podle policie část byla předána.

Nepřijal jsem žádný úplatek ani jinou výhodu, říká Půta

„Ničeho nezákonného jsem se nedopustil. Jsem rád, že po více než třech letech od mého obvinění soud začne a já se před ním budu moci obhájit. Byl to jeden ze dvou důvodů, proč jsem se vzdal poslaneckého mandátu,“ přiblížil Půta.

„Policie mi klade za vinu, že jsem aktivně prosazoval projekt rekonstrukce kostela v Liberci. Prosazovat, aby projekty Libereckého kraje získaly peníze z ROP Severovýchod, je ale součástí práce hejtmana. Kritiku bych si zasloužil spíš za to, kdybych to nedělal. Žádný úplatek jsem za to ani za nic jiného nedostal,“ dodal hejtman ve vyjádření.

Policie během vyšetřování získala svědectví jednoho z obviněných, který stál na samém počátku rekonstrukce kostela. Bývalý zastupitel Jiří Zeronik totiž začal usilovat o status spolupracujícího obviněného.

Jiří Zeronik
Zdroj: ČT24

Kauza se týká ještě jednoho evropského projektu, a to oddychové zóny Perštýn za více než 30 milionů korun. V tom ale Půta jako obviněný nefiguruje. Oba projekty připravila obecně prospěšná společnost Geotermální energie pro občany, ani na jeden nebyly nakonec čerpány evropské dotace.