Státní zástupce chce přísnější trest pro exšéfku ERÚ Vitáskovou za jmenování Vesecké do vedení úřadu

Státní zástupce požaduje přísnější trest pro Alenu Vitáskovou za to, že jmenovala místopředsedkyní Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Renátu Veseckou. Proti původní podmínce se odvolal. ČT to potvrdil jihlavský státní zástupce Kamil Špelda. Bývalá šéfka ERÚ Vitásková dostala nepravomocný dvouletý trest v listopadu, podle soudu zneužila jmenováním Vesecké pravomoc.

Podle státního zástupce věděla Alena Vitásková, že Renáta Vesecká nesplňuje požadavky na funkci místopředsedkyně ERÚ. Žalobce také tvrdí, že jejím jmenováním vznikla státu značná škoda. Podmínka pro bývalou šéfku úřadu mu proto nestačí.

„Odvolání směřuje k právní kvalifikaci, protože paní obžalovaná byla uznána vinou jen základní skutkovou podstatou zneužití pravomoci úřední osoby, my ale dovozujeme, že tam vznikl značný prospěch a značná škoda k tíži České republiky,“ řekl k dotazu ČT žalobce Okresního státního zastupitelství v Jihlavě Kamil Špelda. „Pak je tam samozřejmě i vyšší trestní sazba a je na místě uložení přísnějšího trestu,“ doplnil žalobce. 

Podle soudu prvního stupně ale škoda vyplacením mzdy Vesecké nevznikla, i když její jmenování nebylo platné. Pro úřad fakticky pracovala, proto jí náležela odměna. „Škoda ve smyslu zmenšení majetku České republiky nevznikla, tudíž nelze dovodit trestní odpovědnost obžalované,“ řekl po vynesení verdiktu jihlavský soudce Zdeněk Chalupa. Přesto podle něj Vesecká získala díky funkci neoprávněný prospěch v podobě vyššího platu a dalších výhod. Podle Chalupy ale nešlo o značný prospěch. 

Vesecká sama před soudem tvrdila, že potřebnou praxi, kterou požaduje energetický zákon, získala při řešení soudních případů týkajících se energetiky. Soud ale takovou argumentaci neuznal. „Rozhodně ve své praxi nepřicházela do intenzivního kontaktu s energetickými případy,“ řekl soudce Chalupa. Odůvodnil to informacemi získanými z předchozích pracovišť Vesecké, která byla i nejvyšší státní zástupkyní, i z výpovědí Marie Benešové, také bývalé nejvyšší státní zástupkyně. 

V důsledku tedy dostala Alena Vitásková podmíněný trest dva roky s odkladem na 30 měsíců za zneužití pravomoci úřední osoby. Odvolání státního zástupce není jediné – bývalá šéfka úřadu se odvolala hned po vynesení verdiktu. Rozsudek je tudíž nepravomocný.

Obhájce Vitáskové požadoval zproštění obžaloby. Státní zástupce pro ni chtěl nepodmíněný trest 3,5 roku vězení. Soudce uložený nižší trest odůvodnil mimo jiné délkou soudního řízení, které začalo v lednu 2016. Soud musel s vynesením verdiktu počkat na rozhodnutí o ústavní stížnosti a o výsledku jiného řízení, ve kterém hrozilo Vitáskové 8,5 roku vězení. Rozhodnutí tak padlo až poté, co Vrchní soud v Olomouci Vitáskovou zprostil obžaloby ve druhé kauze. V ní se sice ještě čeká na rozhodnutí Nejvyššího soudu, rozhodnutí vrchního soudu je však pravomocné. 

Vitásková stála v čele úřadu sídlícího v Jihlavě v letech 2011 až 2017. Vesecká byla místopředsedkyní od listopadu 2014 do června 2015. Vitásková v minulosti kritizovala státní podporu solární energetiky. Miloš Zeman ji označil za bojovníka s takzvanými solárními barony a letos 28. října jí udělil státní vyznamenání – medaili Za zásluhy I. stupně.