Stát snížil dotaci na střešní fotovoltaické panely, víc poputuje na úsporné úpravy domů

Události: Změny v programu Nová zelená úsporám (zdroj: ČT24)

Stát představil změny v programu Nová zelená úsporám. Od čtvrtka snížil dotaci na střešní fotovoltaiky s tím, že zlevnily. Vyšší příspěvek naopak dostanou ti, kdo se pustí do větších úprav domu s cílem snižování energetické náročnosti. Některé firmy změny podmínek udělení dotací zneužily a naléhaly na zákazníky, aby rychle podepsali smlouvy, za což je kritizoval ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Místo dosavadních 200 tisíc dá resort životního prostředí od 15. února na fotovoltaiku už jen 160 tisíc, což odůvodňuje vývojem cen solárních panelů.

Ty jsou nejvíc vidět, jejich cena je však jen částí celkových nákladů na instalaci celého systému. Předseda Cechu akumulace a fotovoltaiky Aleš Hradecký proto upozorňuje, že pokles ceny jednotlivých fotovoltaických panelů zhruba na polovinu neznamená poloviční náklady na instalaci.

Změny podmínek zneužily firmy

Ještě před změnou začaly některé firmy tlačit na zákazníky, aby podepsali smlouvy za starých podmínek. Další využily chystané úpravy v marketingové komunikaci. Ministerstvo se proti tomu ohradilo. „Tlačit na někoho, aby podepsal, protože dotace končí nebo že končí celá Nová zelená úsporám, je jednak špatné jméno pro nejlepší dotační titul a zároveň je to nekalá praktika vůči klientovi,“ řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

S tím, že byl postup společností zavádějící, souhlasí i další. Hradecký míní, že se jednalo o „jasné zneužití informací“ a firmy jednaly podobně jako energošmejdi.

Vlastní fotovoltaiku pořídilo s pomocí dotace za poslední dva roky přes 120 tisíc domácností. A právě soláry tvořily sedmdesát procent žádostí v Nové zelené úsporám. Teď chce ministerstvo zase obrátit pozornost k zateplování a energetickým úsporám. Finanční bonusy tak dostanou zájemci za kombinaci více opatření a původní výši dotace dostanou ti, kteří dům ještě zateplí.

„Cílem je podpořit komplexní renovace, to znamená, že když už dělám fotovoltaiku, tak se prvně podívám, jestli tu střechu mám zateplenou,“ vysvětluje šéf resortu životního prostředí Hladík.

Novinkou pak je i to, že vyvést do sítě půjde jen padesát procent výkonu elektrárny, což má zajistit připojení většího počtu instalací.

Dotační program Nová zelená úsporám, který provozují Státní fond životního prostředí a ministerstvo životního prostředí, podporuje snižování energetické náročnosti obytných budov, pasivní novostavby, šetrné způsoby vytápění, obnovitelné zdroje energie a adaptační a mitigační opatření v reakci na změnu klimatu.