Stát se nemusí omlouvat za prezidentovy výroky o Peroutkovi

Události: Soud zamítl žalobu Terezie Kaslové kvůli výrokům o Peroutkovi (zdroj: ČT24)

Soud zamítl žalobu Terezie Kaslové kvůli výrokům, které pronesl prezident republiky Miloš Zeman o jejím dědečkovi Ferdinandu Peroutkovi. Rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1 není pravomocné. Kaslová žalovala ministerstvo financí, žádala, aby zveřejnilo omluvu na svém webu a to samé učinil i Hrad.

Terezie Kaslová původně zažalovala prezidentskou kancelář. I když částečný nárok na omluvu původně vysoudila, Nejvyšší soud rozhodl, že žalobu cílila mylně. Spor se tak vrátil na začátek, žalovaným nově bylo ministerstvo financí. Prezident Zeman se pak sporu zúčastnil jako vedlejší účastník. Nově se také nevede spor o ochranu osobnosti, ale o odškodnění za nezákonný úřední postup.

Obvodní soud pro Prahu 1 teď dospěl k závěru, že veřejný projev prezidenta neupravují žádné hmotněprávní ani procesní předpisy. „Prezident republiky při svých projevech žádné právní normy stanovené pro výkon této veřejné funkce neporušil, a není tedy splněna jedna z podmínek stanovení odpovědnosti státu za škodu,“ konstatovala soudkyně Iveta Nedozrálová.

Právník Peroutkovy vnučky již před vynesením verdiktu obvodního soudu uvedl, že pokud by byla žaloba zamítnuta, znamenalo by to, že prezident může urážet, koho chce, a nenese za to odpovědnost.

Ministerstvo financí však poukázalo na to, že vystoupení prezidenta nejsou vázána žádnými pravidly či zákonnými normami a že ani soudní judikatura nikdy neprohlásila veřejný projev za úřední postup. Obdobně se před soudem vyjádřil i právník prezidenta Marek Nespala.

Stát se nemusí omlouvat za prezidentovy výroky o Peroutkovi (zdroj: ČT24)

Podle soudu neunesla Kaslová důkazní břemeno

Obvodní soud dal nakonec ministerstvu za pravdu v tom, že veřejný projev prezidenta nemůže být nesprávným úředním postupem. Zákon o odpovědnosti státu za škodu totiž obecně definuje nesprávný úřední postup jako porušení pravidel předepsaných právními normami, přičemž prezidentský projev podle soudu neupravují žádné hmotněprávní ani procesní předpisy.

Kaslová spatřovala nesprávný úřední postup v tom, že Zeman pronesl nepravdivé výroky. Podle soudu ale neunesla důkazní břemeno, protože neuvedla, jaké konkrétní zákonné ustanovení tím prezident porušil. Jelikož spor prohrála, má státu uhradit náklady vynaložené na soudní řízení.

Celou věc ale bude ještě řešit pražský městský soud: „Podáme samozřejmě odvolání a věříme, že městský soud názor soudu prvního stupně zvrátí,“ řekl novinářům právník Kaslové František Vyskočil. „Po 30 letech od revoluce se přece nemůžeme smířit s tím, že určitá osoba je postavena nad ostatní občany a může říkat nepravdy. To by byl trochu smutný příběh,“ podotkl.

Prezident řekl v lednu 2015 při projevu k výročí konce holocaustu, že Peroutka napsal v časopisu Přítomnost článek s titulkem „Hitler je gentleman“. Zároveň mu přisoudil výrok „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“. Posléze se ukázalo, že autorem citátu je Jan Stránský. Článek v Přítomnosti se Hradu nalézt nepodařilo, podle historiků neexistuje.

Zeman už před víc než čtyřmi lety řekl, že pokud se článek s citovaným titulkem nenajde, omluví se. Později řekl, že se omluví pouze za to, že se článek nenašel, nikoliv za výrok samotný. V roce 2017 pak Zeman tvrdil, že se našly i další články, proti kterým je ten dosud nenalezený ještě umírněný.