Stará vláda se ještě jednou sešla. Probrala bruselský mandát pro Babiše, ministři bilancovali

I když již je v demisi, sešla se ještě naposledy Sobotkova vláda. Na programu měla šest bodů, první z nich se týkal evropského summitu, kam zamíří premiér příští týden – bude to ovšem již nový premiér Andrej Babiš (ANO). Projednávání jeho mandátu Sobotkův kabinet přerušil, finalizuje ho tedy bezprostředně po svém jmenování vláda nová.

Cesta na jednání Evropské rady bude jedním z prvních počinů, který čeká Andreje Babiše po jmenování celé jeho vlády. Sám poté, co na konci listopadu navštívil prezidenta, aby doladili detaily předání moci mezi dvěma vládami, uvedl, že právě kvůli eurosummitu se o dva dny posunul termín jmenování ministrů z 15. na 13.  prosince.

K jednání by Babiš měl mít připravený mandát, současná vláda ale jednání o něm nedokončila, informoval její mluvčí Martin Ayrer. Podle premiéra v demisi to tak bylo plánované. „Pokud bude chtít nová vláda mandát upravit, tak má možnost, ale je důležité, aby tady určitý mandát byl vytvořen,“ uvedl předseda končící vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Česko by se podle současné verze mandátu mělo přihlásit k projektu posílené evropské spolupráce v obraně (PESCO). V debatě o migraci, kde se neočekávají formální závěry, by měla ČR trvat na tom, že nesouhlasí s povinnými migračními kvótami, dodal Sobotka.

Poslední témata pro vládu: Památkové zóny v lázních, sklo i muniční sklad

Na programu jednání kabinetu v demisi byly i další body. Prošly nové podmínky na poskytování dotací pro zemědělce, kteří by měli dostat v příštím roce z národních zdrojů 2,05 miliardy korun. Vláda schválila i převod novoborských sklářských sbírek na město či dílčí změny ve služebních místech na ministerstvech. Na návrh ministerstva vnitra prodloužila vláda působení armády v muničním areálu Květná, kde vojáci hlídají sklady.

Vládou prošel také návrh ministerstva kultury, aby se části měst Františkovy Lázně, Karlovy Vary a Mariánské Lázně s jejich lázeňskou kulturní krajinou staly památkovou rezervací.

Zda se ministři ještě jednou sejdou, původně nebylo jisté. Nakonec se ale sešlo dost věcí, které považoval Bohuslav Sobotka za zásadní. „Jednání bych ani nesvolal, ale někteří ministři mají věci, které nesnesou odkladu,“ poznamenal premiér v demisi.

Sobotkova vláda má za sebou poslední schůzi (zdroj: ČT24)

Závěrečné bilancování. Ministři vzpomínají na dotace i dalajlamu

Ačkoli velké bilancování přineslo již předchozí zasedání starého kabinetu, na kterém ministři schválili demisi, někteří se ohlédli za svojí vládní prací i na této zcela závěrečné schůzi.

„Byly to velmi intenzivní čtyři roky,“ uvedl premiér v demisi. Kabinet se podle něj musel zabývat nejen problémy, které souvisely se snahou prosazovat program. Připomněl například krizi související s výbuchy muničních skladů ve Vrběticích. Vzpomínat pozitivně nebude především na změny ve vládě, kterých bylo v řadách ČSSD a ANO celkem devět. „To nikdy není úplně příjemná věc,“ podotkl.

Ministryně pro místní rozvoj v demisi Karla Šlechtová (za ANO) sice zasedne i v příští vládě, ale nyní má před sebou poslední dny v současném resortu. V Babišově vládě by měla být ministryní obrany. Za své úspěchy na MMR považuje zejména přijetí služebního zákona a čerpání evropských fondů.

V dosavadní funkci na ministerstvu životního prostředí bude pokračovat Richard Brabec (ANO). I on však využil posledního jednání Sobotkovy vlády k ohlédnutí. Podobně jako Šlechtová považuje za úspěch vyčerpání evropských dotací ze starého operačního programu, jejichž propadnutí hrozilo. „Podařilo se nám nastartovat kotlíkové dotace, dešťovku, boj se suchem,“ dodal.

Ministr školství v demisi Stanislav Štech (za ČSSD) se potom považuje za hasiče. „Věci, které se nahromadily a byly nedotažené nebo problémové, jako záležitosti sportu, bylo potřeba v urychleném režimu vyřešit,“ řekl. S výsledky své práce je spokojen. „Myslím, že se ty věci dostaly na dobrou cestu,“ ujistil.

Na rozdíl od většiny ostatních ministrů odchází alespoň prozatím ministr kultury v demisi Daniel Herman (KDU-ČSL) z vrcholné politiky. Za svůj odkaz pro budoucího ministra pokládá probíhající opravy Národního muzea či Klementina.

Jako své významné úspěchy vnímá dohodu o vykoupení vepřína v Letech u Písku, kde vznikne pamětní místo obětí koncentračního tábora pro Romy či zvýšení platů pracovníků v kultuře. Zmínil se také o oficiálním přijetí tibetského duchovního vůdce dalajlamy na ministerstvu, ačkoli vyvolalo vládní spory a roztržku s Hradem