Soud prodloužil o rok lobbistovi Janouškovi přerušení trestu ze zdravotních důvodů

Události: Soud prodloužil Janouškovi o rok přerušení trestu (zdroj: ČT)

Krajský soud v Brně o rok prodloužil lobbistovi Romanu Janouškovi přerušení výkonu trestu. Má si odpykávat 4,5 roku za to, že srazil svým vozem ženu a od nehody ujel.

Janoušek u soudu požádal o další prodloužení přerušení výkonu trestu odnětí svobody v březnu, uvedla mluvčí soudu Klára Belkovová. Dodala, že krajský soud o žádosti rozhodl 15. dubna. Výsledek ale dosud podle mluvčí soud nemohl sdělit, protože neměl potvrzené, že usnesení bylo doručeno všem účastníkům řízení. To podle mluvčí platí i v úterý.

Janoušek si má odpykat 4,5 roku vězení, zatím v něm byl zhruba rok a čtvrt. Trest mu byl opakovaně přerušený ze zdravotních důvodů, naposledy na dva roky v polovině května 2018. Janoušek si už dříve opakovaně stěžoval na zdravotní komplikace po operacích hlavy. „Lze konstatovat, že klinický stav a riziko těžkého poranění mozku neumožňuje odsouzenému výkon trestu, aby nebyl ohrožen život a jeho zdraví,“ zněl závěr znaleckého posudku Fakultní nemocnice Olomouc pro Městský soud v Praze.  

Opilý lobbista v roce 2012 úmyslně srazil autem ženu v pražské Michli. Původně čelil obžalobě z pokusu o vraždu, nakonec byl odsouzen za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. Trest nastoupil v listopadu 2014. V brněnské věznici zůstal do března 2016, poté byl dočasně propuštěn na svobodu.

Janoušek u pražského městského soudu už dříve podal žádost o nové projednání případu. Soud ji zamítl, Ústavní soud ale loni nařídil, aby se soud lépe vypořádal s Janouškovými argumenty. Městský soud v Praze bude rozhodovat o Janouškově žádosti na obnovu trestního řízení 20. května. 

  • Někdejší lobbista a podnikatel Roman Janoušek byl v minulosti označován za šedou eminenci pražské politiky. Začínal jako číšník či trenér tenisu, podnikal v realitách. Média se později rozepisovala o jeho kontaktech s politiky včetně někdejšího pražského primátora Pavla Béma. V roce 2012 způsobil Janoušek v opilosti dopravní nehodu, za niž byl odsouzen. Výkon trestu má ale od května 2018 přerušený kvůli zdravotnímu stavu, soud tehdy rozhodl o dvouletém odkladu návratu za mříže. Letos v březnu požádal Janoušek u Krajského soudu v Brně o další prodloužení přerušení výkonu trestu odnětí svobody; v dubnu soud rozhodl o ročním prodloužení přerušení výkonu trestu.
  • Při nehodě, která výrazně ovlivnila jeho podnikání a život, Janoušek v Praze úmyslně srazil autem ženu. Čelil obžalobě z pokusu o vraždu, prvoinstanční soud jej v dubnu 2014 potrestal třemi lety vězení za těžké ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. V září téhož roku vrchní soud trest zpřísnil na 4,5 roku. V červenci 2015 odmítl Nejvyšší soud dovolání Janouška i žalobce, podnikatel se poté obrátil na Ústavní soud. Ten v říjnu 2019 rozhodl, že justice musí znovu rozhodnout o návrhu na obnovu řízení, pražské soudy porušily Janouškova práva.
  • Janoušek nastoupil v listopadu 2014 do věznice. Zůstal v ní do března 2016, kdy byl dočasně propuštěn ze zdravotních důvodů. Janoušek následně marně žádal o upuštění od výkonu zbytku trestu. Pražský vrchní soud v létě 2019 při projednávání stížnosti mimo jiné uvedl, že při jím nařízeném sledování se zjistilo, že Janoušek chodí bez doporučeného doprovodu na plovárnu, vyjel si v tropickém horku na kole nebo navštívil galerii.
  • Janoušek začal podnikat brzy po listopadu 1989. Zaměřil se na reality, vyhrál například výběrové řízení na provozování kina Blaník na Václavském náměstí v Praze, kde se mimo jiné pořádaly protidrogové přednášky. V té době se také seznámil s pozdějším primátorem Bémem, který byl odborníkem na drogovou problematiku. O nadstandardních vztazích mezi lobbistou Janouškem a politikem Bémem spekulovala média řadu let.
  • V březnu 2012 zveřejnila Mladá fronta DNES odposlechy, které byly pořízeny již v roce 2007 a na nichž Janoušek hovoří zejména s Bémem (oslovovali se „Mazánku“ a „Kolibříku“). Podle deníku měl Janoušek tehdy velký vliv na rozhodování o důležitých obchodech na pražském magistrátu. O lobbistovi, jenž sám sebe v tisku charakterizoval jako „politického podnikatele“, se psalo také jako o jednom z takzvaných kmotrů s vazbami hlavně na pražské občanské demokraty.
  • Kromě Béma měl Janoušek kontakty i na další významné osoby z politiky a byznysu. Byl například jedním z účastníků výletu na golf do Dubaje počátkem roku 2011, kam letěli i tehdejší šéf elektrárenské firmy ČEZ Martin Roman, předseda vlivného rozpočtového výboru sněmovny Pavel Suchánek (ODS), generální ředitel Českých drah Petr Žaluda, ředitel pražského dopravního podniku Martin Dvořák a ředitel plzeňské Škody Transportation Tomáš Krsek.
  • Janoušek měl podle médií blízké vztahy také s bývalým náměstkem pražského vrchního žalobce Liborem Grygárkem. Ten byl obžalován ze zneužití pravomoci právě v souvislosti s Janouškem. Podle dřívějšího obvinění nedal Grygárek pokyn k objasnění podezření na praní špinavých peněz v zahraničí (o pomoc žádalo Švýcarsko). Grygárkovo stíhání ale v červenci 2019 zastavil pražský městský soud, rozhodnutí poté potvrdil také Vrchní soud v Praze.
  • V březnu 2017 Česká televize uvedla, že lobbista byl obviněn kvůli transakcím kolem firmy Chambon, která zajišťovala krevní testy. V souvislosti s činností bývalé laboratoře byli již předtím obviněni čtyři lidé z podvodu se škodou 39 milionů korun. Janoušek, který stál u zrodu Chambonu a ve firmě měl podíl, mezi nimi ale nebyl. Obviněn byl z legalizace výnosů z trestné činnosti.
  • V minulosti Janoušek zasedal v orgánech řady společností, včetně firmy Ora Print, v níž působil jako šéf představenstva bývalý předseda Věcí veřejných (VV) Radek John. Na společnost média upozornila kvůli podezřelým zakázkám od VZP a Lesů ČR. Podle spekulací médií Janoušek před lety rodící se VV finančně podpořil, on sám i představitelé strany to ale popírali. Nyní Janoušek podle obchodního rejstříku v orgánech žádné firmy nefiguruje, nemá ani živnostenský list.
  • Janoušek se narodil 3. července 1968 v Praze. Po gymnáziu pracoval jako číšník. Podle médií působil například v hotelu na pražském Tylově náměstí, kde se také potkal s některými svými pozdějšími spolupracovníky. V 80. letech si přivydělával jako trenér tenisu a vyhledával také v Československu umělecké předměty pro německé zájemce. V 90. letech Janoušek vystudoval práva a v roce 2003 získal titul JUDr. na Právnické fakultě Univerzity Karlovy.