Školy dostaly doporučení ohledně covidu, podle ředitelů bude problém některá splnit

Události: Protiepidemický režim ve školách (zdroj: ČT)

Měsíc před zahájením výuky dostaly školy doporučení ministerstva zdravotnictví, jaký protiepidemický režim mají připravit, například aktualizovat kontakty, zřídit místnost pro izolaci a co nejvíc dodržovat homogenitu tříd. Testovat se žáci budou zatím jen třikrát na začátku září. Jestli budou muset nosit roušky, rozhodne resort zdravotnictví později.

Místo prázdnin mají někteří středoškoláci odbornou praxi. I jich se dotknou protiepidemická doporučení, která mají školy dodržovat od září. Třeba izolaci pro případ, že někdo bude pozitivní, mají už teď. 

Problém budou mít leckde s doporučeným dodržováním homogenity tříd nebo skupin. „Přímo na pracovištích odborného výcviku to možné není,“ vysvětluje ředitelka střední školy Charbulova Jana Marková.

Teplá voda často ve třídách neteče

Podle šéfky Asociace ředitelů gymnázií ČR školy těžko vyhoví i dalšímu požadavku, a to tomu na teplou vodu na mytí rukou. „Teplá voda je ve většině škol pouze před jídelnou a v tělocvičnách,“ říká Renata Schejbalová.

Pokyn aktualizovat kontakty na rodiče je podle škol naopak v pořádku. „Často se najednou ukáže, že rodiče změnili telefonní číslo nebo se přestěhovali a vůbec to neohlásili,“ popisuje zkušenosti ředitel základní školy Židlochovice Vladimír Soukup.

Na základě doporučení ministerstva zdravotnictví by také školy měly omezit pohyb cizích lidí ve svých prostorách a zároveň by neměly pořádat hromadné akce, jako jsou třeba besedy nebo divadelní představení.

Testy

O testování ve školách se materiál nezmiňuje, zatím se počítá se třemi koly na začátku září. Pak resort zdravotnictví rozhodne o případných lokálních opatřeních. „Pokud by skutečně byl nějaký výrazný záchyt, tak by se tam muselo testovat jednou dvakrát týdně, ale nebylo by to plošné,“ říká nyní ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

„Bude-li na poslední chvíli rozhodnuto, že se bude testovat dál, tak jakým způsobem budou zajištěny testy pro žáky? To vidím jako problém,“ podotkl prezident Asociace ředitelů základních škol Luboš Zajíc.

Resort školství chystá na polovinu srpna podrobný návod, jak mají v novém roce učitelé postupovat. „Jsme ve stálém kontaktu s řediteli škol a v příštích dnech budeme sbírat jejich podněty a poznámky k materiálu tak, aby mohly být zapracovány do manuálu s kompletními informacemi,“ říká ministr školství Robert Plaga (za ANO). 

O ochraně dýchacích cest by mělo ministerstvo zdravotnictví rozhodnout koncem srpna. Jasné je zatím jen jedno. „V prvních čtrnácti dnech kdo zkrátka nebude očkován a testován, tak bude muset mít respirátor,“ varoval ministr Vojtěch. A to jak ve společných prostorách škol, tak i při výuce. Od manuálu ředitelé proto očekávají i odpověď na otázku, co s žáky, kteří je nosit odmítnou.

Motivovat k očkování

I když je podoba začátku školního roku zatím nejasná, apelují poslanci Karel Rais (ANO) a Petr Gazdík (STAN) na vyšší proočkovanost, zejména učitelů, kteří se stále očkovat nenechali. 

„Určitě jsem pro, abychom učitele motivovali k očkování. Každý člověk by měl zvážit ta rizika neočkování. Myslím, že žádný z nich by nechtěl nakazit své žáky,“ říká Gazdík. Podle Raise je motivace určitě namístě, ale každý normální a inteligentní člověk se podle poslance očkovat nechá.

Poslanci jsou názoru, že je nutné předejít tomu, aby byly ve školách povinné respirátory, ať už testováním nebo očkováním. „Sedět v respirátorech několik hodin může působit jiné problémy – například s dýcháním nebo soustředěností. Musí se udělat vše pro to, aby je děti nosit nemusely,“ apeluje Gazdík.

„Jsem spíše optimistický. Od září se bude pravidelně testovat PCR testy, což zajistí, že návrat do škol proběhně v pořádku,“ říká Rais.

Dle viroložky Ruth Tachezy by neměly při příznivé epidemiologické situaci nastat problémy, ale k výuce by se i tak mělo přistupovat opatrně. „U dětí je infekce daleko častěji bez příznaků, což může být klamné. Z příkladů ze světa vidíme, že ohniska často ve školách vznikají. Proto je nutné, abychom na to byli připraveni,“ vysvětluje.

Události, komentáře: Jak bude vypadat návrat do škol? (zdroj: ČT24)