Sedm milionů lidí jsme schopni naočkovat do léta, míní koordinátor vakcinační strategie. Potíž ale může být s dodávkami

Koordinátor očkovací strategie Zdeněk Blahuta odpovídal na dotazy k očekávané vakcinaci (zdroj: ČT24)

Prvních 10 tisíc dávek vakcíny proti nemoci covid-19 by do Česka mohlo dorazit 28. prosince. Pro republiku bude očkování znamenat jednu z nejsložitějších logistických akcí. Pět milionů očkovaných by mělo stačit k něčemu, co bych nazval bazální kolektivní imunitou, řekl v Interview ČT24 koordinátor vakcinační strategie Zdeněk Blahuta.

„Můžeme začít očkovat bezprostředně. V první fázi budeme vakcínu aplikovat v takzvaných očkovacích centrech, což jsou především větší nemocnice, větší pracoviště zdravotních ústavů a vybraná síť krajských nemocnic,“ nastínil Blahuta.

Přednost budou mít nejohroženější skupiny obyvatel, tedy například lidé starší 65 let nebo pacienti s chronickými onemocněními. „Ze začátku budeme muset určitě selektovat i v této skupině, protože například to, co přijde v prosinci, je deset tisíc dávek. V lednu to nebude lepší. Když se bude dařit, tak těch dávek bude kolem 260 tisíc,“ poznamenal Blahuta s tím, že je třeba, aby přednostně byli očkováni také zdravotníci z anesteziologicko-resuscitačních oddělení a jednotek intenzivní péče.

Podle koordinátora očkovací strategie by český zdravotnický systém měl zvládnout očkování do léta. „Já se domnívám, že jsme schopni oočkovat za poměrně velkého, ale zvládnutelného úsilí těch sedm milionů pojištěnců řádově do léta,“ odhadl.

Případné problémy a následné prodlevy by podle něj mohly způsobit zpožděné dodávky vakcín. „Poslední dodávky jsou v tom kontraktu naplánované až, myslím, na únor 2022. Byl bych rád, kdybychom to gró měli oočkované na podzim příštího roku,“ doplnil.

Aby byl možný návrat k běžnému životu, je podle Blahuty nutné proočkovat sedmdesát procent dospělé populace. „Jestliže tedy máme cílenou skupinu sedm milionů dospělé populace, tak mi prostým výpočtem vychází, že pět milionů by mělo stačit k něčemu, co bych nazval bazální kolektivní imunita,“ vyčíslil. Odhadl, že denní přírůstky by v souvislosti s testováním mohly začít klesat v létě příštího roku.

Informační kampaň má zvýšit zájem o očkování

Kvůli zvýšení zájmu veřejnosti o očkování by měla vzniknout informační kampaň. Připravena je na ni podle koordinátora očkování zadávací dokumentace. „To znamená, že jestliže začneme s tou velkou částí informační kampaně někdy v druhé polovičce ledna nebo až začátkem února, tak se trefíme do doby, kdy začne stoupat dodávané množství vakcín na český trh pro české pacienty,“ uvedl.

Z průzkumu společnosti STEM pro ministerstvo zdravotnictví vyplývá, že o očkování má zájem 39 procent lidí. Nechce ho 45 procent a 16 procent neví. „Úkolem té informační kampaně je, aby se to zásadně změnilo lepším směrem,“ okomentoval Blahuta.

Zájem o očkování
Zdroj: ČT24

Blahuta uznal, že ve srovnání s dalšími státy má Česká republika v očkování zpoždění. „Nějaká strategie podle mého měla být zpracována v létě a mělo se nějakým způsobem to očkování začít řešit,“ řekl. Domnívá se ale, že je možné časovou prodlevu dohnat ve lhůtě dvou až tří měsíců.