S tréninkem na vrtulníky Venom a Viper pomohou českým vojákům simulátory

Události: Simulátory pro trénink na nové armádní vrtulníky (zdroj: ČT24)

Simulátory pomohou s výcvikem tuzemských pilotů pro nové armádní vrtulníky. Ten se místo ve vzduchu zčásti odehraje v Náměšti nad Oslavou v trenažérech, které napodobí běžný provoz i nestandardní situace. Na místě budou působit i američtí instruktoři. Vojáci zatím dostali čtyři stroje.

Česky by to byla Zmije, zatím mu ale všichni říkají Viper. Bitevní vrtulník pro podporu pozemních sil je náhradou za sovětské a ruské Mi-24, které odsloužily v armádě 45 let. „Tento vrtulník disponuje přesnější municí s možností odpalu z větších vzdáleností. Disponuje lepší vlastní ochranou proti prostředkům protiletadlové ochrany,“ popsal Viper brigádní generál a velitel 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou Rudolf Straka.

„V přední části vrtulníku je dvacetimilimetrový rotační tříhlavňový kanon, možnost zavěsit neřízené rakety, protitankové střely a střely proti vzdušným cílům,“ doplnil ho podplukovník a velitel 221. vrtulníkové letky v Náměšti nad Oslavou Marcel Kica.

Piloti i pozemní personál se školili ve Spojených státech. Nyní budou cvičit doma na základně. Nově i na simulátoru – tři tisíce hodin ročně. Interiér, stejně jako kokpit skutečného vrtulníku, je tajný.

„Množství vrtulníků je limitováno, příprava personálu musí probíhat kontinuálně. A potom tam nedochází k velkým skokům z teoretické přípravy na zemi rovnou na létání,“ řekl ředitel závodu H-1 ve společnosti LOM Praha Milan Obr. Podle něj simulátory také významným způsobem snižují náklady na výcvik.

Výcvik s americkým týmem

Hotový už je simulátor pro Viper, chystá se také pro Venom – druhý pořizovaný stroj. Ten ale z 85 procent stojí na společném základě. „To nám umožňuje snadnější provoz, údržbu, logistické zabezpečení a výcvik personálu,“ sdělil kapitán a inspektor letecké výzbroje 22. základny vrtulníkového letectva Jiří Kratochvíl.

Vrtulníky čekají zkrácené vojskové zkoušky a od září začne výcvik s americkým týmem. „Jsou určeny pro přímou palebnou podporu. Pokud se bavíme o vrtulníku Venom, je víceúčelový, nicméně má také palebné schopnosti, takže se dá využívat pro širší škálu úkolů,“ uvedl Straka.

Česko původně objednalo dvanáct nových vrtulníků, dalších osm ale dostane od Spojených států darem za pomoc Ukrajině – armáda tak ve výsledku bude mít deset Viperů a deset Venomů.