S covidem už pomáhá bamlanivimab, příští týden dorazí lék od Regeneronu

Události: Léčba covidu lékem bamlanivimab (zdroj: ČT24)

Ulevit přetíženým nemocnicím by mohly nové léky. Příští čtvrtek má dorazit látka od firmy Regeneron. Už tři týdny mohou čeští lékaři pacientům s covidem podávat bamlanivimab, který brání vážnému průběhu nemoci. Zatím ho v nemocnicích dostalo několik desítek pacientů. Většina dávek je stále ve skladech.

Pětadvacátého února dostala ve Fakultní Thomayerově nemocnici první protilátkový koktejl v infuzi onkologická pacientka s covidem. Od té doby ho nemocnice podala dalším víc než čtyřiceti lidem. Ani jeden dosud nepotřeboval kvůli covidu nemocniční péči. Právě tomu má přípravek zabránit.

Z dodávky tří tisíc kusů se z nemocnice lék posílá dál. „Většinou ty nemocnice, které mají zájem a mají pacienty, tak nás osloví a my je okamžitě zásobujeme,“ přibližuje ředitel Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze Zdeněk Beneš. Zatím nejvíc dodávek šlo do Hradce Králové, karlovarské nemocnice nebo do pražského IKEMu.

Thomayerova nemocnice dosud vydala 560 dávek léků do téměř šedesáti různých nemocnic v Česku. Dalších zhruba 2400 má na skladě. Teď se řeší, jak je co nejlépe dostat k vhodným pacientům.

„My je rekrutujeme z těch, kteří jsou naši ambulantní pacienti. Celý problém je, že ten hlavní nápor pacientů by měl jít z terénu, od praktických lékařů,“ vysvětluje přednostka Pneumologické kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice Martina Vašáková.

Vydané dávky léku bamlanivimab
Zdroj: ČT24

Instrukce pro praktické lékaře

Praktickým lékařům dalo ministerstvo zdravotnictví manuál. Slibuje ale i další instrukce. Například seznam míst, kam má praktik vhodného pacienta v regionu poslat. Infuzi totiž může dostat jen v nemocnici s urgentním příjmem.

„Naši pacienti jsou virtuálně z celé ČR a je zbytečné, aby dojížděli do IKEMu, je důležité, aby lék mohl být aplikován v blízkosti jejich bydliště,“ říká přednosta Transplantcentra a Kliniky nefrologie v pražském IKEMu Ondřej Viklický.

„Praktičtí lékaři v tuto chvíli mají odborné informace a je třeba vyřešit, jak ty pacienty dopravovat. Předpokládá se infekční sanitou,“ popisuje místopředseda Společnosti všeobecného lékařství  Bohumil Seifert.

Pacienti vhodní pro bamlanivimab
Zdroj: ČT24

Podle lékařů je také důležité, aby pozitivní test na covid pacienti především s rizikovou diagnózou hlásili lékaři včas. „Kdo má nějakou krevní chorobu, má oslabenou obranyschopnost nebo je po transplantaci kostní dřeně, tak by se měl ozvat nějakému lékaři,“ říká přednosta Hematoonkologické kliniky ve FN Brno Jiří Mayer.

Dle odhadů lékařů by mohla být pro podání protilátkového koktejlu vhodná až čtvrtina nově nakažených. Musí ho ale dostat nejpozději sedm dní od prvních příznaků a do tří dnů od pozitivního testu.