Rozhodnutí pojišťovny nemůže přebít pět lékařských zpráv, řekl advokát zastupující rodinu malého Martina

Události, komentáře: Hrazení mimořádných zdravotních služeb (zdroj: ČT24)

Advokát Zdeněk Joukl zastupující rodinu Martínka, který trpí vzácnou genetickou poruchou, chce otevřít celospolečenskou diskuzi o vážných a vzácných onemocněních a jejich kompenzacích ze strany pojišťoven. Podle něj je důležité především časové hledisko rozhodování. Výrazná je role lékařů, kteří se podílejí na podání žádosti. Někteří z nich jsou však podfinancovaní, prohlásila advokátka se zaměřením na farmaceutické právo Barbora Dubanská v pořadu Události, komentáře.

„Máme pocit, že zdravotní systém je dobře nastaven, ale potřeboval by doladit,“ řekl Joukl. Žádost o léčbu Martínka oslovená pojišťovna zamítla, proti tomu rozhodnutí se však rodina odvolá, i když léčba již proběhla, vysvětlil Joukl. 

Jeho vyjádření podpořila i Dubanská. „Systém je relativně dobře nastaven, ale jde o detaily,“ řekla. Jedná se o takzvanou mimořádnou úhradu zdravotních služeb podle paragrafu číslo 16 zákona o veřejném zdravotnictví.

„Jsem velmi ráda, že máme tento nástroj, kdy se můžeme domoct přípravku, který by normálně nebyl hrazený. Je ovšem otázkou, jak dlouho to trvá a kdo rozhoduje,“ doplnila. Každý pacient totiž o této možnosti neví nebo se mu skrze ni nepovede získat prostředky na léčbu.  

Joukl v této souvislosti zmínil pozici koordinátora. Podle advokáta je potřeba osoba nebo organizace, na kterou by se rodiče či pacienti mohli obrátit a která by jim komplexně pomohla zvládnout složitou situaci, když se dozvědí nečekanou diagnózu.

Včasné vyřízení žádosti

Podle Dubanské případ Martínka udělal z problému vzácných onemocnění celospolečenské téma. „Když společnost vidí malé dítě, tak je to větší téma pro nás všechny,“ řekla advokátka. Podle ní ovšem zůstává důležité, aby se žádosti o mimořádnou úhradu posuzovaly z hlediska medicíny. 

„Tady je výrazná role lékařů, kteří pomáhají s žádostí, a revizních lékařů,“ dodala. Zlepšením by podle ní mohlo být, aby žádost na straně pojišťoven neposuzoval jeden lékař, ale aby se jednalo o společné konsorciální rozhodování dobře zaplacených lékařů.

Dubanská upozornila na to, že v současné chvíli jsou revizní lékaři špatně zaplacení, a proto jich je málo, což vede k tomu, že vyřízení žádostí o mimořádnou úhradu zdravotních služeb je zdlouhavé.  

Financování léčby

Joukl podpořil myšlenku včasného vyřízení žádosti a otázku financování vztáhl na případ Martínka. „Respektujeme právní názor pojišťovny, ale nemůžete mít na jedné straně čtyři až pět lékařských zpráv či odborných výsledků a oproti tomu mít jeden závěr revizních lékařů, že ta léčba není přínosná. Chtěli jsme to konzultovat, nabídli jsme revizní prohlídku Martínka, ale všechno bylo odmítnuto,“ zdůraznil právník. 

Dubanská však poukázala na omezený rozpočet pojišťoven. „Ročně máme celé zdravotní pojištění skoro 480 miliard korun, které musíme rozdělit mezi nás všechny,“ řekla. Podle ní je cesta měřit efektivitu vynakládaných prostředků. 

Na závěr Joukl slíbil, že pokud se rodině Martínka podaří peníze získat i od pojišťovny, rozdělí se „velmi transparentním způsobem“, stejně jako současný přebytek ze sbírky.

„Už máme první příběhy, které vybíráme,“ řekl a zmínil, že jeden příběh se Martínkova rodina už rozhodla podpořit. „Je to holčička, která má podstoupit zákrok ve Vídni. Ve čtvrtek jsme s tou rodinou mluvili a byli velice šťastní. Byla to pro ně, stejně jako pro Martínka, zpráva roku,“ řekl.