Reportérka ČT Dobiášová v Jihlavě zvítězila s reportáží Obchod s nadějí

Reportérka České televize Markéta Dobiášová získala na jihlavském festivalu dokumentárních filmů cenu Respektu za investigativní reportáž Obchod s nadějí. Dobiášová v ní rozkrývá kauzu experimentální léčby kmenovými buňkami, za kterou si česká renomovaná lékařka Eva Syková nechávala od svých pacientů trpících ALS platit desetitisíce. Účinnost metody přitom stále není prokázána.

„Cenu Respektu za nejlepší televizní, video či on-line reportáž udělujeme reportérce České televize Markétě Dobiášové za důkladnou investigativní práci v profesně i lidsky složité kauze. Za společenský dopad, jejž výsledek její práce přinesl,“ shodla se porota, kterou tvořili redaktoři týdeníku Respekt.

Markéta Dobiášová poděkovala těm, kteří se nebáli a promluvili, tedy všem nemocným a jejich rodinám. „Velké díky patří i kolegům z pořadu Reportéři ČT,“ vzkázala.

„Byla to mimořádně složitá, riskantní a nakonec velmi úspěšná práce o vlivné profesorce Sykové a jejích neetických praktikách při ,léčbě‘ kmenovými buňkami. Markéta dostala festivalovou cenu už podruhé,“ uvedl dramaturg a moderátor pořadu Reportéři ČT Marek Wollner.

Reportéři ČT: Obchod s nadějí (zdroj: ČT24)

Amyotrofická laterální skleróza (známá pod zkratkou ALS) je nevyléčitelné onemocnění, při kterém pacientům ochabuje svalstvo. Do pěti let od propuknutí ALS nemocní lidé obvykle umírají.

O zmírnění průběhu nemoci se pokouší klinická studie čili novátorský výzkum aplikovaný přímo na pacienty, kteří jsou ochotní vyzkoušet i nové postupy. V motolské nemocnici ho provádí Ústav experimentální medicíny Akademie věd, který vedla vědkyně a lékařka Eva Syková.

Jak zjistila reportérka ČT Dobiášová, vědecký tým Sykové si ovšem nechával od svých pacientů za terapii kmenovými buňkami vyplácet 150 tisíc korun. Účast na klinické studii je přitom ze zákona bezplatná. 

Reportéři ČT: Etické rozpory v české léčbě ALS (listopad 2015) (zdroj: ČT24)

V pořadí už 20. ročník jihlavského Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů se koná od 25. do 30. října.