Reportéři ČT: Podvodné platby u Sokolů se potvrzovaly přes mobil exstarostky Moučkové

Reportéři ČT: Starosti sokolí starostky (zdroj: ČT24)

Nové vedení České obce sokolské (ČOS) došlo k závěru, že i bývalá starostka Hana Moučková nese osobní odpovědnost za podvod, při němž zmizelo z účtu organizace skoro padesát milionů korun. Podvodné platby totiž probíhaly přes internetové bankovnictví a byly potvrzovány z jejího mobilu. Po Moučkové a po bývalém jednateli Sokolů chce proto spolek vymáhat náhradu škody. Odpovědnost vedení spolku za podvod řeší i policie. O novém vývoji v kauze točil pro Reportéry ČT Dalibor Bártek.

Vyšetřování největšího podvodu ve stošedesátileté historii sokolského hnutí odhalilo, že krádež více než 46 milionů korun umožnilo bývalé nejvyšší vedení spolku. O peníze Sokol připravila asistentka starostky Moučkové Eliška Colding, která se po odhalení zločinu v lednu otrávila kyanidem. Z dosavadních zjištění vyplývá, že účty Sokola nepozorovaně vykrádala déle než tři roky, protože v organizaci nebyly nastaveny kontrolní mechanismy a řízení provázela laxnost i manažerská selhání.

„Je to důsledek autoritativního řízení ze strany tehdejší starostky České obce sokolské, která prosazováním pevné ruky vlastně potlačila všechny kontrolní mechanismy, a tak mohlo dojít k tomu, že její vlastní asistentka ukradla bezmála 50 milionů korun,“ míní místopředseda sokolské Rozhodčí komise František Beneš.

I další představitelé organizace se podivují, jak se mohlo něco takového stát. „Co se zanedbat mohlo, se zanedbalo. Co se umožnit mohlo, se umožnilo. A to nemůže skončit beztrestně,“ myslí si místostarosta a hospodář TJ Sokol Dobřichovice Jiří Geissler.

Po Moučkové a Těšiteli chtějí uhradit škodu

Současné vedení ČOS proto přistoupilo k tvrdému kroku: po bývalém jednateli Josefu Těšiteli a někdejší starostce Moučkové, kteří na jaře odstoupili ze svých funkcí, bude požadovat úhradu škody v desítkách milionů korun.

„Rozhodli jsme se, že po bývalém jednateli a bývalé starostce budeme vymáhat škodu nejméně ve výši 32 milionů korun. Maximální výše je 46 milionů korun,“ popisuje nový starosta ČOS Martin Chlumský s tím, že začnou s přípravou žaloby.

Reportéři ČT s Těšitelem mluvili. „Pro mě je to samozřejmě velice nepříjemná věc. Jak pro mou osobu, tak pro mé nejbližší, protože jsem samozřejmě nikdy v takové situaci nebyl. Doufám, že už nebudu,“ říká Těšitel.

Moučková hovořit s Reportéry ČT odmítla.

Asistentka v insolvenci luxusně nakupovala, nikomu to nepřišlo podezřelé

Vedení Sokolů nyní navíc oznámilo, že kvůli kauze ukončuje s Moučkovou ke konci června pracovní poměr. Ještě před dvěma týdny byla vedoucí majetkosprávního oddělení, nyní má však už vstup na pracoviště zapovězen. Kromě finančního postihu oběma hrozí i možné trestní stíhání. Na kriminalisty se obrátili Sokolové ze středočeských Dobřichovic, kteří podali trestní oznámení kvůli podezření, zda na vzniku podvodu nemůže mít podíl i někdo další než jen zemřelá asistentka.

„Státní zastupitelství i policejní orgán už od samého počátku zkoumá právě možnost spáchání dalšího trestného činu třeba jinými osobami, než byla paní podezřelá. Zda nemohlo dojít zejména k naplnění trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. Tam většinou přichází v úvahu vedoucí osoby z dané organizace,“ říká mluvčí pražského Městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Zákonnou povinnost řádně spravovat majetek Sokola měli statutární zástupci spolku, tedy právě bývalý jednatel Těšitel a především starostka Moučková, nejbližší nadřízená Colding, která účty Sokolu vykradla. „Podle informací, které máme, tak blízký vztah mezi Moučkovou a Colding zřejmě tohle všechno způsobil,“ míní bývalá členka sokolského předsednictva Helena Resková.

Vše začalo v listopadu 2019. Tehdy na místo asistentky starostky Moučkové nastoupila 32letá Eliška Colding. Pracovní smlouvu s ní podepsal Těšitel a Moučková. V době, kdy se stala její pravou rukou, přitom Colding byla již pravomocně odsouzena za milionový podvod z roku 2012. Tehdy jí bylo pouhých 25 let. Zároveň ji policie obvinila za další zločin. Předešlého zaměstnavatele totiž podvedla o miliony. Informace o jejím odsouzení byla veřejně dostupná v trestním rejstříku.

Sokolové navíc věděli o tom, že je Colding v insolvenci. Z její mzdy totiž každý měsíc posílali velkou část insolvenčnímu správci na splácení milionových dluhů. Přesto nikomu ve vedení nepřišlo podezřelé, že i když měla být asistentka ve finanční nouzi, pořídila si auto a nakupovala luxusní oblečení a šperky v nejdražších obchodech v centru Prahy. Starostka Moučková s ní dokonce létala na drahé zahraniční dovolené.

Matka Colding dostávala mzdu, ale práci nevykonávala, říká Beneš

Dnes policie prověřuje, zda kvůli blízkým osobním vazbám mezi Moučkovou a Colding nedošlo u Sokolů ještě k jinému, dosud neznámému nezákonnému jednání. Po odchodu Moučkové z pozice starostky totiž vyšlo najevo, že Sokolové posílali peníze i matce Colding. Uzavřeli s ní samostatnou pracovní smlouvu. Měla na starosti vedení zahraničního úseku.

„V rámci zahraničního oddělení měla na starosti například překlady, což je uvedeno v pracovní náplni. Překlady zahraničních textů, aktualizace webových stránek nebo jednání se zahraničními partnery,“ popisuje Chlumský. Podle dostupných informací matka asistentky pracovala pro Sokoly od října 2020 na poloviční pracovní úvazek. Problém je, že byť měla být vedoucí úseku, v centrále Sokolů ženu nikdy nikdo v práci neviděl.

„Podle informací, které se mi dostaly od pracovníků Tyršova domu, tam nechodila, tuto práci údajně nevykonávala, a přesto jí byla vyplácena mzda, která i s odvody za tu dobu, kdy tam působila, dosáhla asi tři čtvrtě milionu korun,“ říká Beneš.

Pracovní výkazy od matky asistentky přebírala přímo Moučková. Když aféra s podvodem letos v lednu vypukla, starostka během týdne narychlo smluvní vztah ukončila. Nejen vedení Tyršova domu, ale především kriminalisté nyní zjišťují, zda nešlo jen o fiktivní pracovní úvazek s cílem nezákonně obejít insolvenci a na úkor věřitelů i ke škodě Sokola posílat Elišce Colding peníze bokem.

Colding měla mít přístup k bankovnictví

Ta největší pochybení se však udála, když Colding z účtů Sokolů nepozorovaně vyváděla desítky milionů korun. S podvody začala po malých sumách, končilo to ale ukradenými desítkami milionů. Asistentka se postupně zmocnila milionů korun z podílového fondu, z advokátní úschovy, z garančního fondu zaniklé Sberbank, z konta, kde měli Sokolové uloženy jistiny nájemců Tyršova domu, i z účtu, kam si odkládali finanční rezervy.

„Jak to máme v tuto chvíli podloženo, nebo jak to víme, mechanismus spočíval v tom, že měla přístup do internetového bankovnictví, respektive nevíme přesně způsob, jakým si ten přístup získala,“ popisuje Chlumský. Podle Cimbaly se právě tímto mechanismem zabývají orgány činné v trestním řízení. Colding podle zástupců Sokola přístup k účtům neměla ve své pracovní náplni.

Právě Moučková, tedy nadřízená a přítelkyně Colding, disponovala oprávněním ovládat účty Sokolů prostřednictvím internetu. Její osobní mobilní telefon byl k účtům navázán. Bez něj se nedalo do účtů přihlásit a co je hlavní, ani z nich odesílat platby a vyvádět peníze jinam. „Řada těch transakcí byla autorizována z mobilního telefonu, a to sice z mobilního telefonu bývalé starostky,“ říká Chlumský.

Peníze z vykrádaných účtů ČOS přitom neodcházely rovnou na osobní účet Colding, ale přes účet přidružené sokolské organizace, Světového svazu sokolstva. I ten byl zřízen u Komerční banky a i ten, podle všeho, mohla prostřednictvím svého mobilního telefonu ovládat opět Moučková. Od roku 2018 totiž byla jeho místostarostkou.

Sokolové budou muset peníze bance splatit

Colding jakékoliv zábrany odhodila v roce 2023. Jménem ČOS zřídila v Komerční bance kontokorentní účet, z něhož lze čerpat peníze do minusu, a navíc otevřela dva úvěry. Následně pak na úkor Sokolů z banky vyvedla více než 32 milionů korun. Zřízení účtu i otevření obou úvěrů přitom bylo odsouhlaseno opět přes mobil bankovní identitou starostky Moučkové a tentokrát i tehdejšího jednatele Těšitele. Ten k tomu Reportérům ČT odmítl poskytnout informace, Sokolové se po nich však ptali také.

„Oba se k tomu shodně vyjadřují tak, že tyto dokumenty nikdy vědomě nepodepisovali, nechtěli je podepsat, ani o nich nevěděli,“ říká Chlumský. Zda podvodné transakce prováděla Colding za zády obou vrcholných zástupců Sokola, prověřuje policie. Podvody neodhalil nikdo ze Světového svazu sokolstva ani České obce sokolské. Nezjistilo je finanční oddělení, účetní oddělení, ale ani starostka či jednatel, kteří internetové bankovnictví ovládali přes své mobily.

Nynější vedení si to stále nedokáže vysvětlit. „Organizace, která má 120milionový roční rozpočet, která má profesionální účtárnu složenou z několika účetních… Že by se na něco takového nepřišlo, mi prostě připadá zcela absurdní,“ uvádí Geissler. Ať již vyšetřování policie skončí jakkoliv, samotným Sokolům nezbývá, než ukradené desítky milionů korun bance splatit.