Hana Moučková skončila v čele Sokola. Organizace vypíše externí audit financí

Události: Moučková skončila v čele Sokola (zdroj: ČT24)

Dosavadní starostka České obce sokolské Hana Moučková v sobotu odstoupila. Stalo se to hned na začátku mimořádného jednání Výboru České obce sokolské. Rezignoval i člen předsednictva Boris Uhlíř. Zbytek předsednictva pak získal důvěru výboru. Sokol se nyní potýká s odhaleným bankovním a úvěrovým podvodem. Toho se podle policie dopustila bývalá asistentka Moučkové. Sokoly nyní necelé dva měsíce povede první místostarosta Martin Chlumský, 27. dubna si obec zvolí nové vedení.

Sokolové, kteří mají před sletem, jsou bez starostky. Hana Moučková sice dlouho tvrdila, že chce v čele tělovýchovné organizace pokračovat a dovést ji nejméně do červencového sletu, nakonec však hned na začátku sobotního jednání Výboru České obce sokolské rezignovala.

Moučková uvedla, že o rezignaci začala uvažovat, jakmile se objevila kauza s vyváděním peněz. „Ale jsem přesvědčena, že rezignace obratem nebyla na místě a pro fungování Sokola dobrá. O tom mě přesvědčovali i kolegové z předsednictva i mnozí zástupci žup,“ uvedla Moučková, která po rezignaci na funkci starostky Sokola z jednání výboru odešla. Dodala, že setrváním ve funkci chtěla zabránit paralýze vedení, které podle Moučkové muselo „neprodleně učinit zásadní právní kroky k minimalizaci škod“. „Věřte, že by to bylo pro mě osobně daleko jednodušší, ale pro Sokol by to nebylo dobré,“ uvedla Moučková.

Moučková dál zůstává v pracovním poměru s organizací a o jejím dalším působení bude vedení jednat.

Sokol vypíše externí audit financí

Výbor pověřil dočasným vedením organizace Martina Chlumského, který je prvním místostarostou. Nového starostu zvolí výbor na dalším svém zasedání 27. dubna.

Nový starosta by měl mít mandát do konce řádného období, které končí sjezdem v roce 2025. Chlumský v sobotu informoval, že o funkci má zájem. Uvedl také, že Sokol pod dočasným vedením vypíše externí audit financí a bude se dál připravovat na letní slet. Připojí se také k dědickému řízení po zaměstnankyni, která organizaci podle dosavadních zjištění ČOS připravila asi o 46 milionů korun.

Externí audit by se měl podle Chlumského zaměřit na období několika let, minimálně by to mělo být od roku 2019 nebo 2020. „Určitě nebudou výsledky za měsíc, za tři měsíce. Chceme samozřejmě hloubkový audit, dají se očekávat výsledky třeba někdy po prázdninách,“ řekl místostarosta ČOS Miroslav Kroc. Cílem Sokolů a osobním cílem Chlumského je obnovit důvěru členské základny i veřejnosti, uvedl. V tuto chvíli prověřuje Sokol se svými právními zástupci veškeré kroky, které může organizace učinit. Konkrétní detaily jmenovat nechtěl.

Škoda zhruba 46 milionů je podle Chlumského převážně prostřednictvím dvou úvěrových účtů, které pracovnice zřídila bez vědomí a autorizace statutárních zástupců Sokola. „Tato (úvěrová) škoda se pohybuje v přibližném rozsahu kolem 26 až 30 milionů korun,“ řekl Chlumský. Zbytek je škoda bankovní.

Starostka není jediná, kdo vedení Sokola opustil. Na svoji žádost skončil také ředitel Kanceláře České obce sokolské Marek Tesař. Ten je mimo jiné iniciátorem strategie Sokol 2030, ke které patří nová vizuální tvář spolku. Uvedl, že se rozhodl kvůli postoji a chování k Moučkové. Zdůraznil, že rozumí zděšení, které panuje v jednotách a mezi členy.

V sobotu rezignoval i člen předsednictva Boris Uhlíř. Reagoval tak na výsledek ankety mezi členy výboru, v níž jako jediný nezískal důvěru.

Kdyby Moučková nerezignovala na začátku jednání výboru, nejspíše by stejně nezůstala ve funkci o mnoho déle, protože zástupci mnoha žup, kteří na výbor přicházeli, byli připraveni ji odvolat, neskončí-li sama. „Naprostá většina se k tomu staví tak, že budou hlasovat pro odvolání starostky,“ řekl před jednáním jednatel brněnské župy Jana Máchala Jiří Kadlec.

Výbor pak v sobotu odhlasoval důvěru zbývajícím členům předsednictva, nyní jedenáctičlenného. Zůstává tedy i jednatel Sokola Josef Těšitel, přestože některé župy chtěly, aby kromě Moučkové skončil také on. Domnívají se, že by i on měl nést zodpovědnost za kauzu s vyváděním peněz. Představitelé některých žup dali najevo, že by další odvolávání mohlo následovat v létě. Milan Cimfl z župy Východočeské – Pippichovy řekl, že nepovažuje za pravděpodobné, že by čtvrt roku před sletem skončilo celé předsednictvo. „Ale uděláme to hnedka po něm,“ předeslal.

Někteří zástupci sokolských žup ráno při příchodu do Tyršova domu novinářům řekli, že je pro ně celá situace pořád velký šok. „Myslím si, že byla hlavně způsobena Sokolu velká morální škoda, a ta se bude těžko napravovat,“ řekla starostka Sokolské župy Valašské Pavlína Frýdlová.

V insolvenci jezdila na nákladné dovolené

Dosavadní starostka skončila v souvislosti s kauzou bankovních a úvěrových podvodů, kvůli níž zahájila policie v lednu trestní stíhání. Podle policejního mluvčího Jana Daňka vznikla škoda nejméně za 40 milionů korun, jedna z podezřelých zemřela. Sami sokolové informovali, že žena si vzala život přímo v Tyršově domě, kde Sokol sídlí. Daněk ovšem upozornil, že okruh podezřelých ještě není uzavřen.

Podle zjištění Reportérů ČT trvalo vyvádění peněz nejméně tři roky, přičemž zmíněná zaměstnankyně Sokola je využívala pro svůj nákladný osobní život. Jezdila za ně například na dovolené, na některých s ní byla i starostka Moučková, vyplývá ze zjištění Reportérů ČT. Starostka připustila, že věděla o tom, že žena, i když byla v insolvenci a měla srážky platu, vede nákladný život. Tvrdí však, že uvěřila jejímu tvrzení, že peníze má od rodiny.

V rozhovoru zveřejněném na webu Sokola uvedla Moučková, že se podvod „z velké části odehrál mimo Sokol a za zády kohokoli z České obce sokolské“. Zároveň zdůraznila, že nejde o finance tělocvičných jednot, které si rozpočty spravují samostatně, a ani o státní dotace.

Česká obec sokolská dostává na dotacích na organizaci sportu přes 60 milionů korun ročně. Dříve peníze rozdělovalo ministerstvo školství, nyní za to zodpovídá Národní sportovní agentura (NSA). V roce 2022 měl Sokol téměř 160 tisíc členů.

XVII. všesokolský slet se uskuteční v létě v Praze. Rozpočet akce přesahuje podle pořadatelů 150 milionů korun, na financování se má podílet mimo jiné NSA. Dalšími zdroji financí jsou podle organizátorů sletu také příspěvky a účastnické poplatky sokolů, podpoří ho i kraje, hlavní město Praha a další partneři.

Hana Moučková stanula jako první žena v historii v čele České obce sokolské v květnu 2011. Vystřídala Jaroslava Bernarda, který na funkci starosty Sokola rezignoval ze zdravotních důvodů. Čtyřikrát pak Moučková post obhájila, naposledy v roce 2022. Kvůli odhalení dotačního podvodu z funkce odstoupila 9. března 2024.

Vzděláním je Hana Moučková ekonomkou. Po absolvování Vysoké školy ekonomické pracovala v oblasti nemovitého majetku a investiční výstavby. V České obci sokolské vedla od roku 1999 majetko-správního oddělení. V roce 2004 se dostala do předsednictva sokolské obce.

Moučková je také členkou výkonného výboru Českého olympijského výboru, kde zastupuje Český klub sportovních svazů, organizací a institucí. Předsedá Komisi sportu pro všechny Českého olympijského výboru.

Za zásluhy o stát v oblasti výchovy převzala v roce 2019 z rukou tehdejšího prezidenta Miloš Zemana medaili Za zásluhy I. stupně.