Řemeslníků je čím dál méně, nepomáhá ani jistá práce

Události: Nedostatek řemeslníků (zdroj: ČT24)

Počet kvalifikovaných řemeslníků strmě klesá. Podle asociace malých a středních podniků zejména situace ve stavebnictví začíná být neudržitelná. Počet vyučených zedníků a podlahářů klesl za posledních patnáct let o čtyřicet procent, pokrývačů dokonce o sedmdesát procent. Stejný trend je i truhlářů a tesařů. Nepomáhá ani jistota práce po vyučení.

Firma na Českobudějovicku vyrábí třicet let střešní konstrukce i celé dřevostavby. Obsluhovat stroje se v ní naučil například Erik Horáček. Jsou ale tesařské práce, které řemeslníky z jiných oborů nenaučí, potřebuje přitom kvalifikované lidi. „Když jedu montovat dřevostavbu, potřebuji tesaře, který umí přivrutovat dřevo ke dřevu, ale dokáže také přemýšlet o stavbě jako takové,“ nastínil tesař-technik Pavel Kubáj.

Firma shání deset vyučených tesařů, ale marně. Jde o jedno z nedostatkových řemesel. Oslovila proto nedalekou střední školu, zda by otevřela speciální učební obor. „S tím, že bychom zaštítili kompletně celou odbornou výuku,“ přiblížila personální ředitelka Eva Marešová.

O učební obory není zájem

O obor však zájem není. „Bohužel výsledek v rámci přijímacího řízení není takový, jaký jsme očekávali, máme přihlášeno pět lidí,“ uvedl ředitel střední školy v Trhových Svinech Tomáš Kalena. Kapacita je přitom trojnásobná.

I když je práce tesařů a truhlářů žádaná, absolventů rychle ubývá. Za patnáct let zhruba o polovinu. Ne každý navíc v oboru zůstane. „Jsou tady kluci, kteří se opravdu v truhlařině vidí. Ale spousta jich říká, že se v tom nenašli,“ popsal učitel odborného výcviku střední školy v Trhových Svinech Petr Fiala.

Díky spolupráci s firmou škola třídu pro truhláře i přes malý zájem otevře. To se ale nepodaří u jiného oboru. Už tři roky se snaží škola v Trhových Svinech otevřít obor lesnické práce, ani letos se však nikdo nepřihlásil. I lesníci z okolí proto stále těžko shání nové zaměstnance.

Řemeslné obory
Zdroj: ČT24