Rekordy přepsala třetina stanic. Ve čtvrtek znovu až 18 stupňů Celsia, v pátek zlom

Ve středu panovalo v Česku počasí připomínající spíše jarní měsíce než konec února. Na třetině stanic si zapsali nový rekord, když teploty přesáhly i osmnáct stupňů Celsia. Nezvykle teplé počasí vydrží i ve čtvrtek, v pátek přijde citelné ochlazení.

Nejvíce ve středu meteorologové naměřili ve Stříbře na Tachovsku a Kopistech na Litoměřicku, kde teploměr vystoupal na 18,6 stupně Celsia. Dohromady teplotní rekordy pro 27. únor zaznamenala třetina ze 151 stanic, které měří alespoň třicet let, řekla Blanka Gvoždíková z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Ve Stříbře padl rekord z roku 1994, který činil 16 stupňů. V Kopistech přepsali záznam z předloňského roku s hodnotou 14,9 stupně. Rekordní teploty naměřily i všechny pražské stanice včetně Klementina, kde automatická stanice ukázala 15,5 stupně. Na této stanici se počasí sleduje soustavně od roku 1775. Dosud nejvyšší teplota byla tento den naměřena v Klementinu v roce 1966, a to 13,5 stupně. V pražském Karlově bylo 17,8 stupně.

Slunečné počasí panovalo na většině území republiky, převážnou část rekordů nicméně zaregistrovaly stanice v západních a středních Čechách, v Praze či v Libereckém kraji.

Předpověď počasí na týden
Zdroj: ČT24

Ještě jeden teplý den

Jasno nebo skoro jasno vydrží i v noci na čtvrtek, na severovýchodě Čech se ojediněle objeví mlhy. Nejnižší teploty klesnou na šest až dva stupně Celsia, při slabém větru bude kolem nuly.

Ve čtvrtek teploty dosáhnou až k osmnácti stupňům Celsia, v tisíci metrech nad mořem k osmi. Později odpoledne a večer začne jasnou oblohu zahalovat oblačnost a v závěru dne může v západních Čechách místy pršet.

Srážky by se přes noc měly přesouvat nad celé Česko a současně s tím se bude výrazně ochlazovat. V pátek se tak teploty budou pohybovat mezi osmi a jedenácti stupni.