Rakovina děložního čípku zabíjí ročně stovky Češek. Nemoc nově odhalí domácí test

Události: Orientační domácí test pomůže odhalit rakovinu děložního čípku (zdroj: ČT24)

Orientační test na rakovinu děložního čípku si budou ženy moct poprvé udělat doma. Lékaři vytipovali deset tisíc z nich, kterým posílají potřebné sady. Chtějí je motivovat, aby absolvovaly pravidelné prohlídky – skoro polovina žen na ně totiž nechodí. Zároveň jde o nový způsob, jak zachytit rakovinové bujení ještě před vznikem nádoru.

Na rakovinu děložního čípku zemře až čtyři sta žen ročně, mnohdy přitom zbytečně. Snížit tragickou bilanci by mohlo nové testování – žena si sama podle jednoduchého návodu udělá stěr a vzorek pak odešle do laboratoře.

„Ze samoodběru zjistíte, zda je žena infikovaná papilomavirem,“ uvedl onkolog Marián Hajdůch. „To neznamená, pokud je žena pozitivní v tomto testu, že tu rakovinu má, pouze se nachází v riziku toho onemocnění,“ dodal. 

Domácí test přijde prvním ženám do schránky zhruba za dva týdny. Konkrétně přitom půjde o věkovou skupinu třicet až pětašedesát let. „Je cílený na ženy, které nereagovaly na opakované dopisy pojišťoven a neúčastní se prohlídek na gynekologii,“ uvedl gynekolog Aleš  Skřivánek, který je členem České gynekologické společnosti ČLS JEP. 

Ženy se mnohdy ke gynekologovi ostýchají jít

Jako nejčastější důvody ženy uvádějí ostych nebo špatnou dostupnost ambulance. Ty starší se zase mylně domnívají, že se jich problém netýká. Jednou z nich je i Hana Ešnerová, která na prohlídce nebyla čtyři roky. Rakovinou děložního čípku onemocněla v šedesáti letech.  

„Když je člověk zdravý, tak ho to nenapadne. Říkáte si: Jsem stará, nejsem promiskuitní…“ popsala letos v červnu Hana Ešnerová, která je členkou pacientské organizace Veronica. Rakovina děložního čípku se totiž vyvíjí až patnáct let, než propukne.  

Proč ženy nechodí ke gynekologovi?
Zdroj: ČT24

Pravidelné prohlídky u urologa by přitom podle odborníků neměli podceňovat ani muži. Na prevenci apeluje projekt Muži proti rakovině. Lékaři v Česku ročně odhalí až sedm tisíc případů rakoviny prostaty.