Procesy na Bulovce fungují, jak mají, míní Válek. Záměnu pacientek považuje za lidskou chybu

Procesy na klinice pražské Fakultní nemocnice Bulovka, kde minulý týden v pondělí došlo k záměně pacientek, v jejímž důsledku jedna z nich potratila, jsou podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) nastaveny správně. Pochybení považuje za lidskou chybu. O míře zavinění jednotlivců musí podle něj rozhodnout policie.

„Systémově je na této gynekologicko-porodnické klinice, kde se ta nešťastná událost stala, vše správně nastaveno. Šlo o selhání lidského faktoru, (...) konkrétních lidí, kteří nepostupovali podle postupů, které jsou na Bulovce zavedeny,“ prohlásil ministr.

Ministerský odbor přímo řízených organizací, pod který Bulovka spadá, podle něj procesy zkontroloval, další vyšetřování je ale podle Válka na policii. „Ty postupy se znovu a znovu budou revidovat ve všech zdravotnických zařízeních. Pokud najdeme cokoliv, co by se dalo zlepšit, tak to samozřejmě zlepšíme,“ dodal Válek s tím, že ředitel Bulovky Jan Kvaček kvůli této události jeho důvěru neztratil.

Podle médií byly obě zaměněné ženy cizinky původem z Asie, které trvale žijí v Česku. Jedna přišla na běžnou kontrolu v těhotenství, druhá na takzvanou kyretáž, která se provádí například při léčbě nemocné dělohy, ale zákrokem lze i ukončit těhotenství. Čtyři pracovníci nemocnice – lékařka, sestra, administrativní pracovnice z gynekologicko-porodnické kliniky a anestezioložka z oddělení ARO jsou podle nemocnice po tragické události mimo službu.

Přednosta gynekologicko-porodnické kliniky FN Bulovka Michal Zikán v sobotu CNN Prima News sdělil, že souhlas se zákrokem podepsala správná pacientka. „Tato žena, poškozená, reagovala na vyvolání v čekárně, na vyvolání cizím jménem, a pak celý proces, kterým prošla, procházela s cizí dokumentací,“ tvrdil.

Televizi Nova Zikán řekl, že roli hrála jazyková bariéra, protože pacientka byla cizinka a k samotnému zákroku chodí už ženy obvykle bez překladatele. „Důležité je, že provedený zákrok jí neznemožňuje další těhotenství a to mít dítě,“ dodal k ženě, která potratila.

Podle Válka by pacienti měli být označení pomocí náramků, které je přesně identifikují, a mít s sebou tlumočníka, pokud nemluví česky. „Nejde jenom o tlumočníky, ale i pacienta, který je ve stavu, kdy není schopen vůbec odpovídat. I potom musí být identifikován,“ zdůraznil Válek. Posílit mechanismy, které pacienty chrání před lidskou chybou, by podle něj mohla pomoci i další elektronizace zdravotnictví.

Ministerstvo už ve čtvrtek oznámilo, že událost považuje za neomluvitelné selhání lidského faktoru. Nemocnice se rodině omluvila a je připravena poskytnout pacientce odškodnění, viníci byli postaveni mimo službu, řekl tehdy mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.