Přes Hrádek a Habartice stále nesmějí kamiony, nikdo neví proč

Liberec – Liberecký kraj má i po dvou letech od vstupu do Schengenu stále problémy s přeshraniční nákladní dopravou. Poláci totiž navzdory dohodám stále nedovolili jezdit kamionům přes dva důležité hraniční přechody v Habarticích a Hrádku nad Nisou. Auta těžší dvanácti tun jsou tak bezvýhradně směrována na Harrachov. Kdo má na kamionu českou značku a polský zákaz ignoruje, platí pokutu.

Z české strany hranic zmizely omezující dopravní značky už před dvěma lety. Kamiony ale přes hranice v Habarticích a Hrádku nad Nisou stále nesmějí. Poláci totiž na omezení trvají.

„V Habarticích je důvodem průjezd přes město, problematiku Hrádku nebudu komentovat,“ částečně tlumočila polské důvody vedoucí dopravního odboru Libereckého kraje Stanislava Jakešová. Podle krajského radního Martina Seppa nejsou polské důvody zachovávání zákazu zřejmé.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Čeští dopravci si stěžují na to, že musí hranici složitě objíždět. „Je to drahé,“ poukázal autodopravce z Frýdlantska Milan Hanzl. Zákaz vjezdu autům těžším než 12 tun navíc nekomplikuje život pouze dálkovým cestujícím. „Dotýká se to i toho, kdo chce stavět rodinný dům a koupí si materiál v Polsku nebo Německu,“ uvedl příklad exportér z Frýdlantska Slavoj Kníga. Podle Hanzla kvůli zákazu vjezdu již z regionu odešlo několik firem.

V Polsku ovšem neplatí pravidla pro každého stejně. Čeští dopravci hovoří o přísné policii, která uděluje velmi vysoké pokuty řidičům, kteří vjedou s kamionem přes zákaz. „Pokuty jsou v Polsku vysoké a oni dokáží zabavit i auto,“ shrnul Milan Hanzl.

Naopak polští řidiči jsou v bezpečí. V ulicích Zawidowa, kde platí zákaz vjezdu pro auta těžší dvanácti tun, přistihla kamera České televize během deseti minut hned dva polské kamiony.