Pražští hasiči vytáhli z Vltavy člun, který se srazil s výletní lodí

Praha - Hasičům se dnes večer po několika hodinách podařilo vyprostit ze dna Vltavy pětitunový stavební člun, který se odpoledne srazil s výletní lodí plnou turistů. Po srážce klesl do pětimetrové hloubky. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, jedinému muži na palubě se podařilo doplavat na břeh.

Nehoda se stala před 16:00 poblíž nemocnice Na Františku. Důvodem srážky byla zřejmě pokažená hydraulika člunu. Plavidlo patřilo firmě, která na nábřeží provádí stavební práce.

Provoz na Vltavě byl v tomto úseku zastaven. Podle velitele hasičského zásahu Josefa Křena se člun potopil velmi rychle, hasiči také na hladině řeky zachycovali uniklou ropu. Na Vltavu spustili i nornou stěnu.

Podle svědků se člun srazil s výletní lodí Slapy, která i několik hodin po střetu kotvila u břehu. Po celou dobu na ní přitom seděli lidé. Po sedmé hodině však výletní loď místo opustila, zřejmě tedy neutrpěla žádnou velkou škodu.

K potopenému člunu se několikrát ponořili potápěči, aby zjistili, jako ho bude možné zachytit. Kromě policejního vyšetřovatele a hasičů zasahovala na místě kolize také městská policie a zástupci Státní plavební správy.