Postrach jménem zika: Otázky a odpovědi

Po rekordní epidemii eboly jde o další nákazu, jejíž šíření strhává pozornost celého světa. Aktuálně hlásí první dva případy také Česko. S výzkumem viru zika se pojí stále mnoho otázek i obav - některé z nich uvádí následující text:

Jak se virus mohl dostat do ČR?
Cestou, kterou mnozí očekávali – do země dorazí již infikovaný jedinec ze zemí, kde nákaza probíhá ve větší míře, tedy především z oblasti Latinské Ameriky. Přesně takový scénář v minulých týdnech ohlásila řada jiných evropských zemí.

Hrozí u nás epidemie?
Odborníci se vesměs shodují: podobná situace ve střední Evropě není pravděpodobná. Proti šíření zde hraje roli podnebí (virus potřebuje ideálně teplé a vlhké počasí), konkrétní druh komára-přenašeče ve střední Evropě prakticky nežije. V zimních měsících navíc komáři nejsou aktivní.

Jaké jsou projevy nakažení virem?
Jeho příznaky jsou obvykle spíše mírné,  nákaza se může projevovat vysokými teplotami, vyrážkou, bolestí hlavy i kloubů, které trvají asi sedm dní. Poté má již jedinec do konce života proti viru imunitu.

Jaká je souvislost mezi onemocněním a poškozením mozku novorozenců?
Nebezpečí viru číhá právě na budoucí matky. Zika velmi pravděpodobně způsobuje u plodů mikrocefalii - tedy to, že se nakaženým matkám rodí děti s výrazně menší hlavou, což je často způsobeno nedostatečně vyvinutým mozkem.

Jak se virus přenáší, lze jej chytit například v MHD?
Virus na člověka přenáší tropický druh komára Aedes aegypti.  S největší pravděpodobností se ale zika může přenést také mezi lidmi, a to pohlavním stykem. Nedávno vědci potvrdili také cestu přes krevní transfuzi, větší množství viru se vyskytuje i v dalších tělních tekutinách či slinách. Zda je přenos například kapénkovou infekcí možný, ale vědci zatím neprokázali.

Je onemocnění smrtelné?
Není známo, že by virus bezprostředně způsoboval smrt. Nelze ale vyloučit, že mimořádně oslabené organismy může nemoc fatálně ohrozit – podobně jako u běžné chřipky.

Jak probíhá léčba?
Není třeba specializovaná hospitalizace v nemocnici. Stačí běžný klidový režim, dostatek tekutin a léčba, která odpovídá běžným virózám.

Existuje očkování proti viru?
Prozatím nikoliv. Řada zemí – včetně Spojených států, Brazílie nebo České republiky – ale vakcínu vyvíjí. Podle Světové zdravotnické organizace mají proběhnout velké klinické zkoušky nejdříve za 18 měsíců. Do vývoje se zapojilo asi 15 farmaceutických laboratoří.