Do roka budeme mít vakcínu na ziku, slibují Brazilci

Brazilské úřady odhadují, že by do roka měli zdejší vědci vyvinout vakcínu proti viru zika. Podle zpravodajského webu BBC to uvedl ministr zdravotnictví Marcelo Castro. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) mají proběhnout velké klinické zkoušky nejdříve za 18 měsíců.

Do vývoje vakcíny proti viru, která zatím neexistuje, se zapojilo 15 farmaceutických laboratoří, uvedla zástupkyně ředitelky WHO Marie Paule Kienyová. Podle ní se zdá, že v práci nejvíce pokročil americký Národní ústav zdraví (NIH) a společnost Bharat Biotech sídlící v Indii.

I tak je ale nutné s velkými klinickými testy počítat nejdříve za půldruhého roku. Rychleji, a to v řádu týdnu, mají být k dispozici testy na diagnostikování virové nákazy.

Brazilské ministerstvo vnitra tento týden oznámilo, že stát investuje 1,9 milionu dolarů (47,5 milionu korun) do výzkumu a vývoje vakcíny. Aby se proces urychlil, bude se podle ministra testovat zároveň na myších a opicích, nikoli postupně, jak je to běžné.

Detailní snímek viru zika
Zdroj: Reuters

Brazílie patří k nejvíce zasaženým zemím, když virus podle odhadu úřadů napadl již přes milion lidí. Většina z nich však nevnímá žádné příznaky, část pociťuje průběh podobný chřipce. Největší riziko představuje zika pro těhotné ženy, neboť podle lékařů existuje souvislost mezi tímto virem a nemocí zvanou mikrocefalie. Ta způsobuje nedostatečný vývoj mozku u lidského plodu. 

Komáry přenášený virus se rozšířil především v zemích Latinské Ameriky, ojedinělé případy však již byly hlášeny v USA či některých evropských zemích.

Virus zůstal ve spermatu 62 dnů

Podle britských zdravotnických úřadů může zika v mužském spermatu přežít mnohem déle, než se doposud myslelo. U 68letého Brita, který se nakazil v roce 2014 ve Francouzské Polynésii, objevili prý lékaři stopy viru i 62 dní po infekci. Zika tak podle britských zdravotníků v lidském těle přetrvává i dlouho po odeznění příznaků.

Světová zdravotnická organizace (WHO) minulý týden oznámila, že by se virus mohl z Latinské Ameriky rozšířit do Afriky a Asie. Kvůli viru, proti němuž dosud není žádný lék ani vakcína, platí od minulého pondělí celosvětový stav nouze, který WHO naposledy vyhlásila v roce 2014 kvůli ebole. Evropská pobočka WHO oznámila, že by se na ochranu obyvatelstva před virem zika měly připravit také evropské země.

Vydáno pod