Policisté podle GIBS na hranici s Balkánem nejednali protiprávně. Inspekce šetřila údajné násilí na migrantech

Policie podle závěru Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) v rámci svých misí na hranici s Balkánem neporušila zákon. Inspekce se zabývala možným porušením Evropské úmluvy o lidských právech ze strany policie a údajným násilím vůči migrantům. Mluvčí GIBS Ivana Nguyenová to uvedla na dotaz České televize. Případ nyní podle mluvčí inspekce takzvaně uložila, aniž by zahájila trestní řízení.

„Nebyly zjištěny skutečnosti nasvědčující tomu, že bylo spácháno jakékoliv protiprávní jednání ze strany českých policistů,“ sdělila ČT Nguyenová. „Proto byla věc uložena ad acta,“ dodala. Znamená to, že inspekce neodhalila žádný trestní čin a ani nezahájila trestní řízení.

Na případ upozornila ČT letos v lednu. GIBS se zabývala podnětem, který se opíral o svědectví migrantů. Výpovědi shromáždila lidskoprávní organizace Border Violence Monitoring Network. „Na maďarsko-srbské hranici a také na hranici Severní Makedonie s Řeckem se čeští policisté dopustili násilí nebo násilí přihlíželi, ale nezasáhli proti němu,“ uvedla představitelka organizace Alexandra Bogosová.

Čeští policisté na ochraně hranic na Balkáně spolupracují už devátým rokem.