Policie zasahovala ve státním podniku Diamo

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahovali v úterý ve státním podniku Diamo. Důvod zatím není znám. Ministerstvo průmyslu a obchodu uvedlo, že s policií spolupracuje.

„Vzhledem k šetření NCOZ PČR jsou pracovníci společnosti DIAMO vázáni mlčenlivostí, a nemohou se tedy k probíhajícímu šetření jakkoli vyjadřovat,“ oznámil mluvčí ministerstva Milan Řepka.

Nic bližšího neuvedla ani NCOZ. „Mohu pouze sdělit, že náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení, nicméně více informací poskytovat nebudeme,“ potvrdil mluvčí centrály Jaroslav Ibehej.

K zásahu žádné podrobnosti neřekl ani ředitel státního podniku Tomáš Rychtařík. „Určitě nemůžu, protože jsem podepsal mlčenlivost, takže se tím budu striktně řídit,“ uvedl ředitel. Podle informací ČTK policisté zasahovali na ředitelství a ještě v jednom ze závodů.

Podle webu Euro.cz se vyšetřování týká pozemků na těžbu lithia

Podle zdroje webu Euro.cz se vyšetřování týká veřejné soutěže na výkup pozemků v oblasti Cínovce určených pro budoucí těžbu lithia. Zastupující mluvčí podniku Diamo Kristýna Hanušová pouze uvedla, že se ke kauze lithium nemůže vyjádřit.

Možnost těžby lithia v Česku se stala jedním z témat před loňskými volbami do sněmovny. O lithiu se opět výrazněji začalo mluvit na začátku října, kdy australská společnost European Metals Holdings (EHM) uvedla, že získala od českých úřadů povolení zahájit 13 průzkumných vrtů, které jsou důležitým krokem v rámci studie proveditelnosti projektu těžby.

Premiér Andrej Babiš (ANO) reagoval prohlášením, že v záležitosti by se měl začít aktivně angažovat právě státní podnik Diamo. Uvedl, že od Diama očekává, že přijde s projektem, ve kterém záležitost převezme stát.

Zřizovatelem podniku Diamo je ministerstvo průmyslu a obchodu. Firma má několik závodů v různých krajích, ředitelství se nachází ve Stráži pod Ralskem. Státní podnik zahlazuje následky hornické činnosti po těžbě uranu a části uhelného hornictví v Česku a zajišťuje produkci uranového koncentrátu pro jadernou energetiku.

Ke konci loňského roku měla firma 2235 zaměstnanců. V roce 2016 měla čistý obrat 3,34 miliardy korun a skončila ve ztrátě 166,7 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy podniku.

  • Státní podnik vznikl v roce 1988 jako Čs. uranový průmysl a navázal na činnost stejnojmenné státní organizace, která zabezpečovala těžbu uranové rudy. V souvislosti s útlumem těžby uranu se začátkem 90. let přestěhoval z Příbrami do Stráže pod Ralskem a v roce 1992 se přejmenoval na Diamo. Jméno je zkratkou chemického názvu diuranát amonný, což je výchozí surovina pro výrobu paliva do jaderných elektráren (takzvaný žlutý koláč). Podnik spadá pod ministerstvo průmyslu a obchodu.
  • Hlavní náplní práce Diama je útlum uranového průmyslu a zahlazování jeho následků. Působnost podniku se ale postupně rozšířila, v roce 1997 převzal sanaci ekologické zátěže po rafinérské výrobě bývalého státního podniku Ostramo v Ostravě, od roku 2001 zajišťuje i zahlazování následků po těžbě a zpracování rud po státním podniku Rudné doly Příbram. V roce 2002 převzal také likvidaci a sanaci po těžbě černého uhlí v utlumené části ostravsko-karvinského revíru od OKD.
  • Když v březnu 2017 těžební společnost OKD oznámila, že nenašla vhodného investora, dohodla se ministerstva financí a průmyslu, že OKD koupí za 80 milionů korun státní společnost Prisko, jemuž s útlumem dolů pomůže Diamo.
  • Premiér Andrej Babiš (ANO) v roce 2018 prohlásil, že společnost Diamo by se měla začít aktivně angažovat v připravované těžbě lithia v Česku. Babiš uvedl, že od Diama očekává, že přijde s projektem, ve kterém záležitost převezme stát. V říjnu Babiš řekl, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zkoumá podmínky, za kterých vláda uložila Diamu, aby hájilo vlastnická práva státu v oblasti strategických nerostných surovin.
  • Podnik má čtyři závody, konkrétně ve Stráži pod Ralskem závod Těžba a úprava uranu (TÚU), který se věnuje následkům tamní těžby uranu, v Dolní Rožínce na Žďársku závod Geam, který pracuje na zahlazování důlní činnosti po tamní těžbě uranu, v Příbrami závod Správa uranových ložisek (SUL), jehož náplní je likvidace následků těžby (vedle Příbrami i v Horním Slavkově a Jáchymově) a v Ostravě závod ODRA, který řeší následky těžby černého uhlí a sanace ekologické zátěže po rafinérské výrobě podniku Ostramo. Ředitelství firmy je ve Stráži pod Ralskem. Po celé ČR spravuje Diamo 6000 míst s ekologickou zátěží.
  • Pod Diamo spadají i výplaty dávek bývalým a současným horníkům, a to včetně někdejších zaměstnanců podniků, které Diamo převzalo.
  • Firma zaměstnává přibližně 2200 lidí. Obrat Diama je v posledních letech kolem čtyř miliard korun ročně, většinu z toho činí státní dotace (na sociální program, sanační a rekultivační práce a likvidační práce). V roce 2016 měla čistý obrat 3,34 miliardy korun a skončila ve ztrátě 166,7 milionu korun. Kmenové jmění firmy je 1,74 miliardy korun.
  • Zdroj: ČTK